Nachádzate se tu: Úvod Blog Estrogén Maca a jej podivuhodné účinky na ženské telo

Maca a jej podivuhodné účinky na ženské telo

Maca a jej podivuhodné účinky na ženské telo

Obsah článku:
Druhy podľa farby koreňa
Pomoc s neplodnosťou aj v menopauze
Prírodný životabudič
Ako sa užíva?
Záver

Môže sa pýšiť tým, že patrí medzi super potraviny, ale aj medzi afrodiziaka a adaptogény (rastlinné produkty zvyšujúce odolnosť organizmu proti stresovým situáciám). Súhrnne by sa dalo povedať, že Maca peruánska celkovo posilňuje psychickú i fyzickú kondíciu a zároveň je účinným afrodiziakom.

Maca je jednou z najpodivuhodnejších rastlín južnej Ameriky, ktorú cielene konzumovali už starí Inkovia pred 6 000 rokmi. Patrí medzi najstaršie a najdlhšie pestované rastliny, ale zabudnutá nie je ani dnes.

A pýši sa aj ďalším "naj", je totiž jednou z najviac pestovaných rastlín. Rastie v Andách vo výškach od 3 000 až po 4 500 m. n. m.

V našej domovine je známa ako Žerucha peruánska, Maca horská alebo tiež peruánsky alebo brazílsky ženšen. Pretože rovnako ako známejší ženšen ázijský je Maca všestranná a pomáha tam, kde je práve treba.

Aby rastlinka prežila v drsnej a vysokohorskej krajine, čerpá z pôdy toľko živín, vitamínov a minerálov, koľko len pojme, a to z nej potom robí veľmi silnú a účinnú.

Maca je dvojročná asi 15 cm vysoká rastlina. Má podlhovasté listy a miniatúrne svetlé kvety. Jej plodom je oválny struk, ktorý nás však nemusí príliš zaujímať. Najdôležitejšie je na nej to, čo nie je vidieť - koreň.

Druhy podľa farby koreňa

Jej koreň vzhľadovo pripomína repu, a práve v ňom sú koncentrované výživové zložky. Poznáme veľa botanických odrôd Macy peruánskej, ktoré sa od seba líšia farbou. A tak nie je výnimkou, že sa stretneme ako so svetlými odrodami, tak aj s tými tmavšími.

Najčastejšie má farbu podobnú zemiaku, ale existujú aj varianty s koreňom bielej, ružovej, žltej, červenej alebo fialovo-čiernej farby.

Svetlejšie druhy sú sladšie a obľúbenejšie pre svoju chuť. V Peru sa z nich vyrábajú rôzne pudingy, pasty alebo džemy. Čím tmavší koreň, tým horkejšia chuť, ale aj väčšie účinky.

Najsilnejším typom Macy je slovensky nazývaná Maka čierna, čiže Maca negra. Má fialovo-čiernu farbu a silný vplyv na hormonálnu rovnováhu, potenciu, psychickú odolnosť, imunitu, libido ale tiež na pamäť a koncentráciu. Práve tento čierny ekotyp má silné antioxidačné účinky a pomáha pri dlhodobom vyčerpaní organizmu.

Horská Maca má pozitívne účinky na hormonálny, imunitný a nervový systém. Koreň žltej farby pôsobí v sexuálnej oblasti, zvyšuje plodnosť, libido aj erekciu a pomôcť môže aj pri zvládaní sprievodných prejavov menopauzy.

TIP: Vyskúšajte FEMINUS - prírodný doplnok stravy určený pre ženy v období menopauzy. Tento český doplnok stravy obsahuje bohatý mix vitamínov, minerálov a extraktov z bylín bojujúcich s nepríjemnými príznakmi ženského prechodu ako sú návaly horúčavy, nočné potenie, strata energie a priberanie na váhe. FEMINUS je teraz v akcii s dopravou zadarmo po celej SR.

Kúpiť v akcii

Pomoc s neplodnosťou aj v menopauze

Túžite po dieťati, ale vaša cesta vás k vytúženému potomkovi stále nevedie? Skúste to s Maco, ktorá je používaná ako podporný prostriedok pri liečbe neplodnosti, a to nielen žien, ale aj mužov.

Môže zvýšiť pravdepodobnosť počatia a zároveň posilňuje psychickú odolnosť a pôsobí pri duševnej vyčerpanosti a strese, ktorý ho bohužiaľ márnou snahu o dieťa často sprevádza.

Jej účinky na plodnosť potvrdzujú aj niektoré výskumy. Bola napríklad vykonaná štúdia na laboratórnych myšiach, ktorým bol podávaný prášok z Macy. Samičkám dozrieval väčší počet vajíčok, u samcov sa zase výrazne zvýšil počet spermií.

V inej štúdii zase tablety s práškom z Macy užívali muži, ktorí po štyroch mesiacoch vykázali vyšší objem spermií aj ich vyššiu pohyblivosť, pritom ich hormonálne hladiny zostali nezmenené.

Maca má aj ďalšie účinky, ktoré ocenia hlavne ženy. Patrí medzi ne pomoc s úpravou menštruačného cyklu aj zvládanie prejavov menopauzy, ako sú návaly horúčavy, nočné potenie alebo podráždenosť.

Uskutočnené štúdie naznačujú, že tento takmer zázračný koreň pomáha s ochranou našich kostí a je všeobecne známe, že sa so zvýšeným rizikom osteoporózy stretávajú práve ženy po menopauze. Tým môže Maca pomôcť tiež so znížením krvného tlaku.

Hoci nejde o hormón a v Mace nenájdeme fytoestrogény ani látky podobné hormónom, vďaka alkaloidom, ktoré obsahuje, podporuje hormonálnu rovnováhu.

Dokáže regulovať orgány s vnútornou sekréciou (hypofýza, hypotalamus, nadobličky alebo pankreas) a pôsobením na ne podporuje produkciu potrebných hormónov, čím zaisťuje vyrovnanú hormonálnu hladinu a celkovo pôsobí na hormonálny systém. Viac o spojitosti Macy a plodnosti si môžete prečítať v rozhovore s MUDr. Markétou Matějkovou tu.

Prírodný životabudič

Čo sa vlastne v koreni Macy skrýva? Až 70% sú to sacharidy vrátane vlákniny, obsahuje tiež malé množstvo tukov a necelých 15% proteínov zložených z aminokyselín.

Maca je výborným zdrojom minerálov, ktorých v sebe skrýva dokonca 31. Patrí medzi ne napríklad vápnik, železo, horčík, zinok, draslík, mangán, meď, fosfor i selén. A nechýba v nej ani vitamíny C, B1, B2, B3, B6, B12, E. Zároveň je bohatým zdrojom rastlinných sterolov schopných odbúravať zlý cholesterol.

Pri pravidelnom užívaní Macy môžete očakávať posilnenie imunitného systému i telesnej vitality, zníženie hladiny cholesterolu, zvýšenie sexuálnej túžby, zníženie stresu a pocitov úzkosti, celkové omladenie organizmu a zlepšenie psychickej odolnosti a stavu vašej mysle.

Veľmi obľúbená je tiež u športovcov, ktorým pomáha dostať sa do kondície. Urýchľuje tiež regeneráciu organizmu po športových výkonoch.

Ako sa užíva?

Maca je používaná už stáročia a originálnych receptúr, ako ju využiť, je celý rad. Koreň Macy je na našom trhu k dostaniu ako doplnok stravy vo forme prášku, kapsúl (ktoré obsahujú prášok) alebo extraktov. Samozrejme ju môžeme nájsť v zložení doplnkov stravy spolu s ďalšími látkami.

V jej domovine sa čerstvo nazbierané korene pečú alebo sušia a neskôr sa povarí. Sušený koreň má veľmi dlhú trvanlivosť, možno ho uchovať až sedem rokov, bez toho, aby stratil svoje účinky. Zaujímavosťou je, že z Macy možno pripraviť aj alkoholický nápoj nazývaný Macachia.

Na našom trhu je k dispozícii aj extrakt v koncentrácii 4: 1. Je teda štyrikrát koncentrovanejšia, než je bežný prášok, a tým má tiež vyššiu koncentráciu obsiahnutých látok.

Prášok z Macy môžete zohnať v dvoch formách. Buď sušený (dehydratovaný) prášok a alebo želatinizovaný prášok.

Prvý menovaný, sušený prášok, zachováva väčšinu živín, ale môže byť ťažšie stráviteľný kvôli obsahu vlákniny.

Želatinizovaná Maca je lepšie stráviteľná, spracováva sa varením a pre ľahšie trávenie sa potom z nej pod tlakom odstraňuje vláknina. Počas tohto procesu ale prichádza o niektoré živiny.

Macu možno do svojho jedálnička zaradiť veľmi ľahko, prášok z nej možno totiž pridať do takmer akéhokoľvek jedla, napríklad do dezertov, šalátov, obľúbených smoothie alebo jogurtov. Zvyčajne sa odporúča užiť 1 kávovú lyžičku prášku denne. U extraktov by malo byť uvedené dávkovanie na obale.

Záver

To, že koreň z Macy konzumujú ľudia už 6 000 rokov, je nesporným dôkazom o jej komplexných pozitívnych účinkoch na naše telo i myseľ. Tiež to svedčí o tom, že ide o prospešnú rastlinku, ktorá má univerzálne použitie a takmer žiadne nežiaduce účinky.

Ak Macu začnete užívať, môže sa pri prvom užití objaviť nadúvanie. Čoskoro ale prejde a nejde o nič vážne, len sa vaše trávenie vyrovná s tým, že prijalo nový potravinový doplnok, ktorý musí spracovať.

Nie je doporučené užívať výťažky z koreňa Maca pri ochorení, pri ktorých hrajú úlohu estrogény, ako je napr. Rakovina prsníka, rakovina maternice alebo endometrióza. Pozor by si mali dať aj ľudia s problémami so štítnou žľazou.

Niektoré zdroje uvádzajú, že Macu môžu za dodržiavania odporúčaného dávkovania užívať úplne všetci, v 16. storočí ju dokonca Španieli, ktorí obsadili Južnú Ameriku, podávali svojim koňom, aby sa tamojším drsným podmienkam lepšie prispôsobili.

Doteraz ale nie je dostatok spoľahlivých informácií o bezpečnosti produktov z Macy v čase tehotenstva a dojčenia, v týchto prípadoch je tak lepšie sa Mace vyhnúť.

Pre väčšinu ľudí je Maca veľmi prospešná rastlina. K dostaniu je v lekárňach, zdravých výživách aj na internete. Nič vám tak nebráni tento malý zázrak vyskúšať.

Späť na prehľad

Mohlo by vás zaujímať...

Objednať FEMINUS

 
Balenie na mesiac (60 tabliet)

Balenie na mesiac (60 tabliet)

Doprava zdarma

Doprava zdarma

Garancia spokojnosti alebo vrátenia peňazí

Garancia spokojnosti alebo vrátenia peňazí

 

Jednorazový nákup

 
Jednorázový nákup
Jednorazový nákup
€23 za celé balenie

Pravidelný mesačný odber

Doprava zadarmo
Jednorázový nákup
Pravidelne na vašu adresu - kedykoľvek zrušíte
€23 €20,70 za celé balenie Každý mesiac ušetríte €2,30

Otázky a odpovede

Pre koho je FEMINUS vhodný?+

Produkt FEMINUS je určený pre všetky ženy, ktoré trápia nepríjemné príznaky menopauzy alebo zvýšená únava a nedostatok energie. Mladším ženám pomáha najmä zmierniť predmenštruačný syndróm, zvyšuje im energiu, vitalitu a libido. U žien v období menopauzy zase znižuje nepríjemné príznaky klimaktéria ako je nekvalitný spánok, časté návaly tepla a dodáva im energiu.

Za ako dlho pocítim prvé účinky? +

Tento fakt je veľmi individuálny. Záleží na mnohých faktoroch. Rozhodujúci je váš vek, fyzická kondícia, stravovacie návyky a pod. FEMINUS obsahuje overené látky na podporu ženskej vitality, energie a zníženie príznakov menopauzy. Podľa doterajších skúseností sa najrýchlejšie účinky dostavujú v priebehu dvoch týždňov, väčšina žien však pocíti rozdiel po jednom až dvoch mesiacoch užívania.

Prečo musím brať dve tablety denne?+

Nechceme robiť nič napoly. Aby sme mali istotu, že vám FEMINUS naozaj pomôže, musí obsahovať dostatok všetkých účinných látok v správnom pomere. Dané množstvo nie sme schopní dať do jednej tablety. Pokiaľ si zabudnete vziať tabletu ráno, hlavu si z toho nerobte, bez problému si môžete vziať večer dve tablety naraz.

Má FEMINUS vedľajšie a nežiaduce účinky? +

FEMINUS je 100% prírodný produkt, ktorý sa skladá iba z vitamínov, minerálov a extraktov z bylín. Hlavná sila produktu je predovšetkým jedinečná kombinácia týchto látok a objem, v ktorom sú obsiahnuté. Všetky zložky sú v lekárňach bežne dostupné a lekármi veľmi často odporúčané. Pokiaľ nie ste na žiadnu zo zložiek v produkte alergická, je pre vás FEMINUS úplne bezpečný.

Nemusíte sa teda obávať, žiadne vedľajšie účinky vám nehrozia.

PS: Ako takmer každý doplnok stravy je aj FEMINUS nevhodný pre tehotné a dojčiace ženy. Z dôvodu obsahu macy by nemali produkt užívať ženy s endometriózou a myomatóznou maternicou. A z dôvodu obsahu kotvičníka zemného nie je vhodný pri súčasnom užívaní liekov na riedenie krvi.

Je FEMINUS k dostaniu v lekárňach?+

Áno, doplnok stravy FEMINUS je certifikovaný štátnym zdravotným ústavom v Prahe a je bežne dostupný aj v online lekárňach v Česku a na Slovensku. Avšak tu na našich stránkach si môžete zakúpiť produkt priamo od výrobcu za najlepších podmienok as pridanou hodnotou v podobe darčekov, či zľavy za pravidelné objednávky.

O nás

Naším cieľom bolo vytvoriť kvalitný produkt a služby okolo neho, ktoré pomôžu zlepšiť alebo uľahčiť život. Produkt, za ktorý sa nikdy nebudeme hanbiť a ktorý budeme sami používať. Naším cieľom je vytvárať dlhodobých a hlavne spokojných zákazníkov. Spokojnosť kupujúceho je vždy na prvom mieste, pretože vieme, že najlepšou reklamou je vždy pozitívna recenzia alebo odporúčanie spokojného zákazníka.

Viac o nás

Hore