Nachádzate se tu: Úvod Blog Zdravie 8 tipov, ako počas menopauzy lepšie spať

8 tipov, ako počas menopauzy lepšie spať

8 tipov, ako počas menopauzy lepšie spať

Osnova:
Premýšľajte nad tým, čo jete a pijete
Cvičenie ako liek
V spálni príliš neprekurujte a vetrajte
Zatočte so stresom a hoďte sa do pohody
Dajte svojmu spánku pravidelný režim
Urobte si pohodlie
Liečivé bylinky
1. Angelika čínska
2. Indický ženšen (Vitánie snodárná)
HRT
Záver:

Aj keď vás cez deň premáha únava, večer máte problém zaspať? V noci sa budíte, trápi vás potenie a návaly horúčavy? Ak je vám okolo päťdesiatky, na vine je pravdepodobne menopauza.

Obdobie v živote ženy, kedy dochádza k znižovaniu hladiny estrogénu, postupne klesá funkcia vaječníkov a prebiehajú hormonálne zmeny, ktoré ovplyvňujú celý organizmus vrátane vášho spánku.

Návaly tepla v dôsledku menopauzy môžu trvať až päť rokov a zažije ich väčšina žien. Problémy so spánkom má viac ako 60% žien, ktoré menopauzou práve prechádzajú.

"Som v prechode, teraz sa niekoľko rokov poriadne nevyspím ..." Nevešajte hlavu, tieto obavy sú zbytočné a k lepšiemu spánku vám môže dopomôcť niekoľko dobrých rád, ktoré prinášame. Väčšina z nich pritom patrí medzi zásady zdravého životného štýlu a vôbec nebude na škodu, keď sa bude nimi riadiť celá rodina.

Premýšľajte nad tým, čo jete a pijete

A nejde len o to, aké potraviny a nápoje si doprajete, ale aj o to, v ktorú dennú dobu.

Máte radi korenené a pikantné jedlá? Je síce všeobecne známe, že napríklad chilli zrýchľuje metabolizmus, znižuje cholesterol a podporuje imunitný systém, ale môže tiež spôsobovať potenie a v menopauze vyvolávať návaly horúčavy.

Preto by ste sa takýmto jedlám mali vyhnúť, a to najmä pred spaním.

V popoludňajších hodinách je tiež vhodné obmedziť konzumáciu kofeínu, ktorý zhoršuje zaspávanie aj kvalitu spánku. Pritom nezabúdajte na skrytý kofeín napríklad v sladených nápojoch alebo čiernom čaji.

Doprajte si pestrú stravu v menších porciách viackrát denne.

Cvičenie ako liek

Súvislosť medzi prejavy menopauzy a fyzickou aktivitou je nesporná. Nemusíte sa pritom potiť v posilňovni, stačí pravidelný prirodzený pohyb, ktorý vám dodá energiu a zlepší náladu.

Cvičiť by ste však nemali večer, ale najlepšie ráno.

V spálni príliš neprekurujte a vetrajte

Ak spávate v prekúrenej spálni, pravdepodobne sa v noci budíte horúčavou a smädom. Príliš veľký chlad ale tiež nie je ideálny. Vhodná teplota miestnosti na spanie je medzi 16 a 18 ° C.

V horúcich letných nociach môže pomôcť menší ventilátor, ktorý zaistí cirkuláciu vzduchu. Aj v zime pred spánkom nezabudnite vyvetrať.

Zatočte so stresom a hoďte sa do pohody

Vyskúšajte jogu, masáže, pilates či relaxačné techniky. Pomôžu vám zvládnuť emocionálny stres, ktorý môže byť ďalšou príčinou návalov a potenia.

Menopauza a zmeny, ktoré prináša, sú samy o sebe stresujúce udalosti. Nezostávajte na všetko sama, zverte sa priateľom, nehanbite sa vyhľadať terapeuta alebo si pohovoriť s lekárom.

Dajte svojmu spánku pravidelný režim

Pravidelný režim nastavte nielen svojmu odchodu do postele, ale aj rannému vstávaniu.

Ak nemáte pevnú pracovnú dobu, prinúťte sa aj napriek tomu vstávať v rovnaký čas. Buďte na seba prísni tiež cez víkend, vstávanie a zaspávanie v rovnaký čas dáva telu pravidelný rytmus a udržuje naše fyziologické hodiny v rovnováhe.

Snažte sa tiež vyhnúť "poobedňajšej dvadsaťminútovke", krátke zdriemnutie počas dňa môže zabrániť kvalitnému nočnému spánku.

Urobte si pohodlie

A to neplatí len pre kvalitný matrac, vankúš a perinu, ale aj pre vaše pyžamo.

Zabudnite na upnuté silónové oblečenie, u ktorého vás navyše sťahuje guma nohavíc.

Kúpte si pohodlné voľné pyžamo vyrobené najlepšie z bavlny. Bavlna je totiž v porovnaní s inými látkami chladnejšia, saje vlhkosť, zároveň ale udržuje teplo okolo nás, čo je pre zvládanie nočných návalov ideálne.

Liečivé bylinky

Bylinky nemusíte pestovať doma v kvetináči, existuje celý rad bylinných čajov, ktoré vám v lekárni či v predajniach s bylinkami určite radi odporučia. Uvedieme si príklad byliniek, ktoré pomáhajú zaspať a navodiť lepší spánok.

1. Angelika čínska

Býva niekedy pre svoje účinky, hlavne pri ženských problémoch, označovaná ako ženský žeň-šen. Extrakt z koreňa sa využíva pri nepravidelnej, nedostatočnej alebo naopak príliš silnej menštruácii.

Angelika čínska ďalej prispieva k rovnováhe ženských hormónov, má vplyv na veľkosť poprsia - podporuje zdravú produkciu progesterónu, ktorý je ďalším významným faktorom vývoja pŕs a podporuje činnosť žliaz s vnútornou sekréciou. Dokáže odstrániť návaly horúčosti aj klimakterické príznaky.

2. Indický ženšen (Vitánie snodárná)

Ašvaganda je účinné afrodiziakum, ktoré ocenia nielen ženy, ale aj muži. Zvyšuje libido, podporuje plodnosť a zbavuje sexuálnych porúch (frigidita i impotencia).

Indický ženšen navracia hormonálnu rovnováhu, prekrvuje panvu, čím napomáha otehotnieť a zvyšuje chuť na pohlavný styk.

HRT

HRT čiže hormonálna substitučná terapia, lieči symptómy súvisiace s menopauzou, ako sú návaly a nespavosť.

HRT existuje v rôznych formách, k zohnaniu je v pilulkách, vaginálnych krémoch alebo náplastiach. Táto forma liečby však prináša aj riziká a preto sa používa len pri naozaj závažných príznakoch menopauzy.

Odporúča sa užívať čo najnižšiu možnú dávku a čo najkratšiu možnú dobu. Na trhu je tiež celý rad ďalších liekov, ktoré môžu účinkovať proti príznakom menopauzy, stačí sa poradiť so svojím lekárom.

Záver:

Menopauza už v dnešnej dobe nemusí byť takzvaným strašiakom v skrini. Toto obdobie čaká na všetky ženy, nebojte sa o svojich príznakoch menopauzy hovoriť a riešiť ich.

Vyskúšajte naše tipy, ak nepomôžu, nevešajte hlavu, dnešný trh je plný najrôznejších prírodných prípravkov a liekov, ktoré vám môžu pomôcť nielen k lepšiemu spánku.

Dobrú a pokojnú noc!

Späť na prehľad

Mohlo by vás zaujímať...

Objednať FEMINUS

 
Balenie na mesiac (60 tabliet)

Balenie na mesiac (60 tabliet)

Doprava zdarma

Doprava zdarma

Garancia spokojnosti alebo vrátenia peňazí

Garancia spokojnosti alebo vrátenia peňazí

 

Jednorazový nákup

 
Jednorázový nákup
Jednorazový nákup
€23 za celé balenie

Pravidelný mesačný odber

Doprava zadarmo
Jednorázový nákup
Pravidelne na vašu adresu - kedykoľvek zrušíte
€23 €20,70 za celé balenie Každý mesiac ušetríte €2,30

Otázky a odpovede

Pre koho je FEMINUS vhodný?+

Produkt FEMINUS je určený pre všetky ženy, ktoré trápia nepríjemné príznaky menopauzy alebo zvýšená únava a nedostatok energie. Mladším ženám pomáha najmä zmierniť predmenštruačný syndróm, zvyšuje im energiu, vitalitu a libido. U žien v období menopauzy zase znižuje nepríjemné príznaky klimaktéria ako je nekvalitný spánok, časté návaly tepla a dodáva im energiu.

Za ako dlho pocítim prvé účinky? +

Tento fakt je veľmi individuálny. Záleží na mnohých faktoroch. Rozhodujúci je váš vek, fyzická kondícia, stravovacie návyky a pod. FEMINUS obsahuje overené látky na podporu ženskej vitality, energie a zníženie príznakov menopauzy. Podľa doterajších skúseností sa najrýchlejšie účinky dostavujú v priebehu dvoch týždňov, väčšina žien však pocíti rozdiel po jednom až dvoch mesiacoch užívania.

Prečo musím brať dve tablety denne?+

Nechceme robiť nič napoly. Aby sme mali istotu, že vám FEMINUS naozaj pomôže, musí obsahovať dostatok všetkých účinných látok v správnom pomere. Dané množstvo nie sme schopní dať do jednej tablety. Pokiaľ si zabudnete vziať tabletu ráno, hlavu si z toho nerobte, bez problému si môžete vziať večer dve tablety naraz.

Má FEMINUS vedľajšie a nežiaduce účinky? +

FEMINUS je 100% prírodný produkt, ktorý sa skladá iba z vitamínov, minerálov a extraktov z bylín. Hlavná sila produktu je predovšetkým jedinečná kombinácia týchto látok a objem, v ktorom sú obsiahnuté. Všetky zložky sú v lekárňach bežne dostupné a lekármi veľmi často odporúčané. Pokiaľ nie ste na žiadnu zo zložiek v produkte alergická, je pre vás FEMINUS úplne bezpečný.

Nemusíte sa teda obávať, žiadne vedľajšie účinky vám nehrozia.

PS: Ako takmer každý doplnok stravy je aj FEMINUS nevhodný pre tehotné a dojčiace ženy. Z dôvodu obsahu macy by nemali produkt užívať ženy s endometriózou a myomatóznou maternicou. A z dôvodu obsahu kotvičníka zemného nie je vhodný pri súčasnom užívaní liekov na riedenie krvi.

Je FEMINUS k dostaniu v lekárňach?+

Áno, doplnok stravy FEMINUS je certifikovaný štátnym zdravotným ústavom v Prahe a je bežne dostupný aj v online lekárňach v Česku a na Slovensku. Avšak tu na našich stránkach si môžete zakúpiť produkt priamo od výrobcu za najlepších podmienok as pridanou hodnotou v podobe darčekov, či zľavy za pravidelné objednávky.

O nás

Naším cieľom bolo vytvoriť kvalitný produkt a služby okolo neho, ktoré pomôžu zlepšiť alebo uľahčiť život. Produkt, za ktorý sa nikdy nebudeme hanbiť a ktorý budeme sami používať. Naším cieľom je vytvárať dlhodobých a hlavne spokojných zákazníkov. Spokojnosť kupujúceho je vždy na prvom mieste, pretože vieme, že najlepšou reklamou je vždy pozitívna recenzia alebo odporúčanie spokojného zákazníka.

Viac o nás

Hore