Nachádzate se tu: Úvod Blog Zdravie Ašvaganda a ich 5 prekvapivých účinkov na ženské telo

Ašvaganda a ich 5 prekvapivých účinkov na ženské telo

Martina Sznapková
25. 11. 2020
Ašvaganda a ich 5 prekvapivých účinkov na ženské telo

Osnova:

1. Prírodné antidepresívum
2. Byť stále mladý
3. Ašvagandu ocenia hlavne ženy
4. Ašvaganda ako účinné afrodiziakum
5. Antioxidant, ktorý znižuje krvný tlak
Záver

Vitánia uspávajúca alebo Indický ženšen, aj pod týmito názvami je známy nenápadný ker, ktorého koreň má takmer zázračné účinky, ktoré predstihne mnohé lieky a stimulanty.

Ašvaganda pôsobí komplexne, a to vďaka tomu, že obsahuje tzv. Withanolidy, tropánové alkaloidy, glykozidy, laktóny, glycín, alanín, prolín, látky steroidného charakteru, tryptofán a cystín a tiež veľké množstvo minerálov a stopových prvkov, napríklad železo.

Ašvagandu veľa využíva najstaršia medicína na svete, ajurvédska medicína. Ayurveda je prastarý liečebný systém, ktorého cieľom je prísť na pôvod ochorenia, vyliečiť ho pomocou rastlín, aromaterapia a ďalších techník a zabrániť tomu, aby sa choroba vracala.

Že sa nejde o šarlatánstvo, ale účinný liečebný systém, dokazuje fakt, že Svetová zdravotnícka organizácia zaradila Áujrvédu medzi platné liečebné systémy.

Vítaním používali už v starej Mezopotámii ako afrodiziakum. Veľmi používaná bola samozrejme aj v Indii a aj dnes je tu s obľubou používaná ako antidepresívum.

Už jej názov napovedá, že ide o bylinu so silnými účinkami. Pochádza zo spojenia dvoch sanskrtských slov - Ashwat je v preklade kôň a Gandhi sila, teda konská sila.

Výrazne podporuje psychiku, pamäť, sexuálnu silu aj imunitu. Škála jej účinkov je naozaj široká, predstavme si aspoň päť z nich:

1. Prírodné antidepresívum

Ašvaganda je niekedy označovaná tiež ako prírodné válium. Traduje sa totiž, že indickí manažéri ju využívajú miesto valia, aby lepšie zvládali stres. Dokáže upokojiť, ale zároveň tiež nabudiť, človek sa tak stáva vyrovnanejším a zároveň výkonnejším.

Svojimi účinkami predbehne mnohé chemické antidepresívá. Človek sa cíti oveľa vitálnejšie a zdravšie, čo ide ruka v ruke so zvýšenou radosťou zo života. Zlepšuje myseľ, pomáha premýšľať konštruktívne a optimisticky.

Keď sme v strese, naše telo vytvára stresový hormón - kortizón. Vyššia dávka kortizolu v krvi môže spôsobiť stratu a oslabenie svalovej hmoty. Môže tiež podporiť dva najčastejšie faktory, ktoré vedú k starnutiu, a to vznik vrások a kognitívnych porúch.

Ašvaganda minimalizuje sekréciu kortizolu, čím telo proti stresu bráni.

Priezvisko "uspávajúca" nemá Vitánia len tak. Pomáha totiž k lepšiemu spánku a k dobrej psychickej kondícii. Ašvaganda totiž upokojuje organizmus a posilňuje nervovú sústavu, čo má priamy vplyv na plnohodnotný spánok.

Pomôže tiež, ak práve prechádzate procesom učenia a už na vás z toho všetkého padá splín. Zároveň totiž pôsobí aj na mozog - zlepšuje pamäť i koncentráciu a z dlhodobého hľadiska spomaľuje degeneráciu mozgových buniek. Pre študentov je tak výborným pomocníkom.

2. Byť stále mladý

Je dokázané, že Vitánia uspávajúca zlepšuje fyzickú aj duševnú kondíciu seniorov a spomaľuje proces starnutia, pretože pozitívne pôsobí na funkcie mozgu. Jej antioxidačné pôsobenie je založené na neutralizácii voľných radikálov, ktoré sa pohybujú v ľudskom tele a tým chráni bunky organizmu pred ich negatívnym vplyvom.

Na tento účel možno Ašvagandu užívať aj preventívne. Predídete väčšej zábudlivosti a zlepšíte svoju pamäť. Lieči nervové bunky a pri pravidelnej konzumácii chráni telo pred niektorými problémami spojenými s vekom, ako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba.

3. Ašvagandu ocenia hlavne ženy

Táto bylinka je vhodná pre obe pohlavia, pre ženy má ale trošku širšie využitie. Či už sa jedná o stres a duševné napätie, ktorým síce muži aj ženy trpia rovnako, pre ženy je ale ťažšie sa s nimi vyrovnať.

Po Ašvagande siahnu najmä zrelé ženy, ktoré čelia problémom spojeným s menopauzou, zabraňuje totiž jej sprievodným prejavom. Hormonálna nerovnováha spôsobuje návaly horúčavy, úzkosti, depresie, poruchy spánku ...

Ašvaganda pôsobí na endokrinný systém a pomáha normalizovať sekréciu hormónu, čím tieto príznaky zmierňuje.

Po krásnych vlasoch s minimom šedín túži asi každá žena. Málokoho by však napadlo, že aj v tomto ohľade môže vítaním pomôcť. Jedným z dôvodu straty vlasov je práve stres, s ktorým, ako už vieme, vie Ašvaganda zatočiť.

Vie ale tiež zlepšiť trávenie a tým aj absorpciu živín do tela, čo sa prejaví zdravšie pokožkou a lesklejšími vlasy. Zabraňuje tiež strate pigmentu melanínu, ktorý zaisťuje farbu vlasov. Čím viac melanínu, tým tmavšie vlasy, ale aj menej šedín.

Ašvagandu môžete nájsť v zložení šampónov a kondicionérov, pretože podporuje rast vlasov. Použiť sa dá dokonca v boji proti lupinám a ďalším kožným problémom pokožky hlavy.

4. Ašvaganda ako účinné afrodiziakum

Vitániu ocenia obe pohlavia ako afrodiziakum. Sexuálne prínosy tejto bylinky sú spomenuté aj v Kamasutre, potvrdzujú ju ale aj moderné štúdie. Zvyšuje libido a podporuje plodnosť.

Dokáže si dokonca poradiť aj so sexuálnymi poruchami, ako je frigidita alebo impotencia. Ženám v prechode pomáha vyrovnať sa so stratou hormónov.

Pomáha otehotnieť tým, že prekrvuje panvu. U mužov má pozitívny vplyv na potenciu, zvyšuje kvalitu spermií a dokáže pomôcť s predčasnou ejakuláciou. V neposlednom rade zvyšuje chuť na sex, čo platí pre mužov aj ženy.

5. Antioxidant, ktorý znižuje krvný tlak

Vysoký obsah železa, ktoré Ašvaganda obsahuje, zvyšuje počet krviniek v tele. Pomáha udržať hladinu krvného cukru a znížiť cholesterol v krvi, ktorú vďaka svojmu antioxidačnému pôsobeniu prečisťuje.

Pochváliť sa táto bylinka môže dokonca aj antivírusovými, protizápalovými a baktericídnymi účinkami. Detoxikačne pôsobí vďaka svojej schopnosti prečisťovať pečeň a podporovať jej funkciu, vhodná je preto tiež po ukončení liečby antibiotikami.

imunostimulačné účinky na aktivitu kostnej drene, podporuje zvýšenie počtu bielych krviniek a sekréciu niektorých enzýmov.

Dokonca môže pomôcť aj pacientom, ktorí prechádzajú liečbou rakoviny. Počas chemoterapie zvyšuje tvorbu bielych krviniek a pri niektorých druhoch rakoviny zamedzuje vzniku ďalších nádorových buniek.

Záver

Ašvagandu zoženiete v rôznych formách, ako tinktúru alebo napríklad ako doplnok stravy. Aj napriek tomu, že je tropickou rastlinou, vypestovať si ju môžete aj na parapete alebo záhradke. Má rada priame slnko a vonku vydrží celé leto. Nie je ale mrazuvzdorná. K tomu, aby sa jej darilo, potrebuje len obyčajnú zeminu a pravidelnú zálievku.

Dalo by sa povedať, že má Ašvaganda priamo čarovné účinky a je až neuveriteľné, aké široké je jej spektrum. Ale aj s touto bylinou je potrebné zaobchádzať s mierou a nekonzumovať ju vo veľkom množstve.

Vyhnúť by sa jej určite mali ľudia, ktorí nedávno podstúpaili operáciu alebo podstupujú akúkoľvek liečbu. Vhodná tiež nie je pre pacientov trpiacich HIV alebo AIDS, tehotné a dojčiace ženy a tie, ktoré užívajú lieky na upokojenie alebo trapia respiračnými problémami.

Späť na prehľad

Mohlo by vás zaujímať...

Objednať FEMINUS

 
Balenie na mesiac (60 tabliet)

Balenie na mesiac (60 tabliet)

Doprava zdarma

Doprava zdarma

Garancia spokojnosti alebo vrátenia peňazí

Garancia spokojnosti alebo vrátenia peňazí

 

Jednorazový nákup

 
Jednorázový nákup
Jednorazový nákup
€23 za celé balenie

Pravidelný mesačný odber

Doprava zadarmo
Jednorázový nákup
Pravidelne na vašu adresu - kedykoľvek zrušíte
€23 €20,70 za celé balenie Každý mesiac ušetríte €2,30

Otázky a odpovede

Pre koho je FEMINUS vhodný?+

Produkt FEMINUS je určený pre všetky ženy, ktoré trápia nepríjemné príznaky menopauzy alebo zvýšená únava a nedostatok energie. Mladším ženám pomáha najmä zmierniť predmenštruačný syndróm, zvyšuje im energiu, vitalitu a libido. U žien v období menopauzy zase znižuje nepríjemné príznaky klimaktéria ako je nekvalitný spánok, časté návaly tepla a dodáva im energiu.

Za ako dlho pocítim prvé účinky? +

Tento fakt je veľmi individuálny. Záleží na mnohých faktoroch. Rozhodujúci je váš vek, fyzická kondícia, stravovacie návyky a pod. FEMINUS obsahuje overené látky na podporu ženskej vitality, energie a zníženie príznakov menopauzy. Podľa doterajších skúseností sa najrýchlejšie účinky dostavujú v priebehu dvoch týždňov, väčšina žien však pocíti rozdiel po jednom až dvoch mesiacoch užívania.

Prečo musím brať dve tablety denne?+

Nechceme robiť nič napoly. Aby sme mali istotu, že vám FEMINUS naozaj pomôže, musí obsahovať dostatok všetkých účinných látok v správnom pomere. Dané množstvo nie sme schopní dať do jednej tablety. Pokiaľ si zabudnete vziať tabletu ráno, hlavu si z toho nerobte, bez problému si môžete vziať večer dve tablety naraz.

Má FEMINUS vedľajšie a nežiaduce účinky? +

FEMINUS je 100% prírodný produkt, ktorý sa skladá iba z vitamínov, minerálov a extraktov z bylín. Hlavná sila produktu je predovšetkým jedinečná kombinácia týchto látok a objem, v ktorom sú obsiahnuté. Všetky zložky sú v lekárňach bežne dostupné a lekármi veľmi často odporúčané. Pokiaľ nie ste na žiadnu zo zložiek v produkte alergická, je pre vás FEMINUS úplne bezpečný.

Nemusíte sa teda obávať, žiadne vedľajšie účinky vám nehrozia.

PS: Ako takmer každý doplnok stravy je aj FEMINUS nevhodný pre tehotné a dojčiace ženy. Z dôvodu obsahu macy by nemali produkt užívať ženy s endometriózou a myomatóznou maternicou. A z dôvodu obsahu kotvičníka zemného nie je vhodný pri súčasnom užívaní liekov na riedenie krvi.

Je FEMINUS k dostaniu v lekárňach?+

Áno, doplnok stravy FEMINUS je certifikovaný štátnym zdravotným ústavom v Prahe a je bežne dostupný aj v online lekárňach v Česku a na Slovensku. Avšak tu na našich stránkach si môžete zakúpiť produkt priamo od výrobcu za najlepších podmienok as pridanou hodnotou v podobe darčekov, či zľavy za pravidelné objednávky.

O nás

Naším cieľom bolo vytvoriť kvalitný produkt a služby okolo neho, ktoré pomôžu zlepšiť alebo uľahčiť život. Produkt, za ktorý sa nikdy nebudeme hanbiť a ktorý budeme sami používať. Naším cieľom je vytvárať dlhodobých a hlavne spokojných zákazníkov. Spokojnosť kupujúceho je vždy na prvom mieste, pretože vieme, že najlepšou reklamou je vždy pozitívna recenzia alebo odporúčanie spokojného zákazníka.

Viac o nás

Hore