Nachádzate se tu: Úvod Blog Zdravie Menopauza a diskusie, alebo čo ženy ohľadom menopauzy zaujíma

Menopauza a diskusie, alebo čo ženy ohľadom menopauzy zaujíma

Menopauza a diskusie, alebo čo ženy ohľadom menopauzy zaujíma

Osnova:
Ako sa pozná menopauza?
Ako zabrániť návalom?
Čo prináša predčasná menopauza a čo s tým?
Hormonálna liečba a jej vedľajšie účinky
Záver

Aj keď by sa mohlo zdať, že v dnešnej modernej dobe už nič nie je tabu, stále sú témy, o ktorých sa nám nehovorí úplne ľahko, najmä ak sa týkajú priamo nás.

Odpovede na otázky ohľadom menopauzy, tak často získavame na internete. Zistili sme, že ženy zaujíma nielen to, ako spoznať príchod menopauzy, ale tiež ako zabrániť návalov, čo prináša predčasná menopauza a aké sú (nielen vedľajšie) účinky hormonálnej liečby.

Ako sa pozná menopauza?

Poznať, že sa jedná o menopauzu a nie iný zdravotný problém, nie je úplne ľahké aj preto, že nástup menopauzy je u každej ženy individuálne.

Priemerný vek je medzi 52. a 53. rokom života. Rozmedzie však môže byť veľké, od 40 až do 60 rokov.

Prvým signálom menopauzy je zmena v menštruácii. Buď začne vynechávať, príde neskôr, začne byť slabšia, alebo naopak silnejšia. Kvôli oneskoreniu ovulácie sa cyklus najprv predlžuje a neskôr sa začne zase skracovať, čo zvyčajne vedie k častejšiemu krvácaniu.

Krvácanie prestáva vo chvíli, keď dôjde zásoba vajíčok schopných dozrieť.

S tým súvisia ďalšie pre menopauzu typické príznaky, ku ktorým dochádza v dôsledku kolísania hormonálnych hodnôt v krvi. Jedná sa o návaly tepla, potenie, bolesti hlavy, závraty, búšenie srdca, bolesti na hrudníku alebo psychická nevyrovnanosť.

Pokiaľ na sebe pozorujete niektoré z týchto príznakov, navštívte gynekológa, ktorý vykoná krvný test na zistenie menopauzy. Pri tomto teste sa zisťuje hladina hormónu FSH (folikuly stimulačný hormón).

V súčasnej dobe je na trhu k dostaniu tiež test na zistenie menopauzy prostredníctvom moču pre domáce testovanie.

Bez krvného testu je menopauza stanovená po roku, kedy došlo k poslednej menštruácii.

Nezabúdajte ale, že príznaky, ktoré pociťujete, môžu spôsobovať iný zdravotný problém a s menopauzu sa jednať nemusí. Návštevu lekára preto neodkladajte!

Ako zabrániť návalom?

Návaly tepla sú najznámejším symptómom spojeným s menopauzou, zažíva ich až 80% žien. Tento vedľajší účinok hormonálnych zmien je veľmi nepríjemný jav, sprevádzaný potením a sčervenaním sa.

Prvým krokom k tomu, aby vás náhle návaly prestali obťažovať, je znalosť faktorov, ktoré ich podporujú. Návalom tepla napomáha fajčenie, alkohol i kofeín .

Medzi faktory, ktoré ich zhoršujú, patrí tiež stres a intenzívne emócie. Skúste byť v pokoji a nenechajte sa návalmi horúčavy vyviesť z miery. Ženy im často prikladajú príliš veľkú váhu a myslia si, že sú pre okolie jasne viditeľné, čo nie je pravda.

Samostatnú kapitolu v tom, ako zabrániť návalom, tvorí strava. Všeobecne je dobré v období menopauzy dodržiavať zásady zdravého stravovania a do svojho jedálnička zaradiť jedlá bohaté na fytoestrogény (rastlinné estrogény zmierňujúci prejavy menopauzy), ako sú napríklad strukoviny, sója, alebo niektoré semená.

Ak chcete zabrániť priamo návalom tepla, rozhodne sa vyhnite pikantným a koreneným jedlám!

Od návalov horúčavy aj nočného potenia pomôže zníženie cholesterolu. Strážte si preto váhu a obmedzte tučné potraviny, ako tučné mäso, plnotučné mlieko, tučné syry alebo zmrzlinu.

Návaly tepla so sebou prinášajú aj nepríjemné potenie. Voľte preto voľnejšie oblečenie z príjemných materiálov, ktoré vašej koži umožnia dýchať.

...

TIP:
Vyskúšajte FEMINUS - prírodný doplnok stravy určený pre ženy v období menopauzy.
Tento český doplnok stravy obsahuje bohatý mix vitamínov, minerálov a extraktov z bylín bojujúci s nepríjemnými príznakmi ženského prechodu ako sú návaly horúčavy, nočné potenie, strata energie a priberanie na váhe. FEMINUS je teraz v akcii s dopravou zadarmo po celej SR.

Kúpiť v akcii

Čo prináša predčasná menopauza a čo s tým?

Pred dvadsiatimi rokmi bol pojem "predčasná menopauza" takmer neznámy, dnes už je skloňovaný častejšie, stále sa ale objavuje u veľmi malého percenta žien. Podľa štatistík sa týka každej dvadsiatej ženy v populácii.

Tento termín označuje stav, keď sa zastaví produkcia ženských pohlavných hormónov pred štyridsiatym rokom života. V praxi to znamená, že sa zastaví menštruácia a hodnoty hormónov v tele sú totožné s menopauzou.

Predčasná menopauza sa týka aj žien, ktoré majú ešte len okolo dvadsať rokov. Často ju má na svedomí nezdravý životný štýl a veľmi nízka hmotnosť . Preto možno tento problém pozorovať vo svete modelingu alebo vrcholového športu. Dôvodov predčasnej menopauzy, ale môže byť viac, napríklad autoimunitné ochorenia, chemoterapia, ale aj genetické dispozície.

Príznaky predčasnej menopauzy sú rovnaké, ako u fyziologického prechodu - nepravidelná menštruácia, zvýšená únava, vaginálna suchosť, psychická nevyrovnanosť, návaly tepla a potu, nespavosť. Tieto príznaky sú známkou toho, že vaječníky produkujú menej estrogénu.

Ženy, ktoré majú podozrenie, že by sa ich mohla predčasná menopauza týkať, by rozhodne mali navštíviť lekára.

Je nutné vylúčiť iné príčiny ťažkostí, ktorými by mohlo byť tehotenstvo alebo ochorenie štítnej žľazy.

Predčasná menopauza so sebou prináša aj ďalšie zdravotné riziká - zvyšuje riziko osteoporózy, rakoviny hrubého čreva a vaječníkov, ochorenia ďasien a šedého zákalu.

Bohužiaľ, liečiť predčasnú menopauzu sa nedá, jedná sa totiž o nezvratný stav a liečiť sa dajú iba jej prejavy. Tie ale môžu mať naozaj vážne dôsledky a preto sa nesmie podceňovať. Estrogén je nevyhnutný pre správne fungovanie kardiovaskulárneho systému a kostí. Preto je nutné, aby ho, najmä mladšie ženy, nahradzovali a predchádzali tak srdcovo-cievnym ochoreniam a osteoporóze.

Hormonálna liečba a jej vedľajšie účinky

Na to, do akej miery je hormonálna liečba prínosná, sa snaží odpovedať mnoho štúdií. Zhodujú sa v tom, že hormonálna liečba je účinná proti typickým sprievodným prejavom menopauzy, ako sú návaly horúčavy, psychická nevyrovnanosť, pošvová suchosť alebo rednutie kostí.

Táto terapia existuje v rôznych formách, napríklad v tabletkách, géloch, krémoch, náplastiach, injekciách alebo napríklad vo forme implantátov.

Hormonálna liečba so sebou však nesie aj riziká a rozhodne nie je vhodná pre každého. Aj preto ju môže nasadiť iba lekár a pred začatím hormonálnej terapie je nutné prejsť niekoľko vyšetrení. Hormonálna substitučná terapia nie je vhodná napríklad pre ženy trpiace rakovinou prsníka či maternice, zápalom žíl a embólií, zápalom pečene alebo chronickej chorobe, alebo po prekonanej cievnej mozgovej príhode.

Aj keď je táto liečba veľmi účinná, nesie so sebou tiež, napokon rovnako ako každá liečba, svoje riziká. Patrí medzi ne ochorenie koronárnych ciev, bolo totiž zistené, že ženy, ktoré podstúpili hormonálnu terapiu, mali o viac ako 20% väčšie riziko koronárnej srdcovej príhody ako ženy, ktoré v tejto štúdii užívali placebo.

Potvrdené bolo tiež vyššie riziko cievnej mozgovej príhody, mierne vyššiu náchylnosť k trombóze, rakoviny prsníka a sliznice maternice a ochorenie žlčníka, ako sú napríklad žlčníkové kamene. Nie je ale rozhodne na mieste sa hormonálnej terapie báť, v rukách lekárov rozhodne prináša viac plusov ako mínusov.

Záver

Na všetky otázky ohľadom menopauzy dokáže najlepšie odpovedať váš gynekológ. Internetové diskusie sú plné najrôznejších strašiakov a laických názorov. Nestrácajte preto čas a nervy nad čítaním diskusií a obráťte sa na odborníka.

Späť na prehľad

Mohlo by vás zaujímať...

Objednať FEMINUS

 
Balenie na mesiac (60 tabliet)

Balenie na mesiac (60 tabliet)

Doprava zdarma

Doprava zdarma

Garancia spokojnosti alebo vrátenia peňazí

Garancia spokojnosti alebo vrátenia peňazí

 

Jednorazový nákup

 
Jednorázový nákup
Jednorazový nákup
€23 za celé balenie

Pravidelný mesačný odber

Doprava zadarmo
Jednorázový nákup
Pravidelne na vašu adresu - kedykoľvek zrušíte
€23 €20,70 za celé balenie Každý mesiac ušetríte €2,30

Otázky a odpovede

Pre koho je FEMINUS vhodný?+

Produkt FEMINUS je určený pre všetky ženy, ktoré trápia nepríjemné príznaky menopauzy alebo zvýšená únava a nedostatok energie. Mladším ženám pomáha najmä zmierniť predmenštruačný syndróm, zvyšuje im energiu, vitalitu a libido. U žien v období menopauzy zase znižuje nepríjemné príznaky klimaktéria ako je nekvalitný spánok, časté návaly tepla a dodáva im energiu.

Za ako dlho pocítim prvé účinky? +

Tento fakt je veľmi individuálny. Záleží na mnohých faktoroch. Rozhodujúci je váš vek, fyzická kondícia, stravovacie návyky a pod. FEMINUS obsahuje overené látky na podporu ženskej vitality, energie a zníženie príznakov menopauzy. Podľa doterajších skúseností sa najrýchlejšie účinky dostavujú v priebehu dvoch týždňov, väčšina žien však pocíti rozdiel po jednom až dvoch mesiacoch užívania.

Prečo musím brať dve tablety denne?+

Nechceme robiť nič napoly. Aby sme mali istotu, že vám FEMINUS naozaj pomôže, musí obsahovať dostatok všetkých účinných látok v správnom pomere. Dané množstvo nie sme schopní dať do jednej tablety. Pokiaľ si zabudnete vziať tabletu ráno, hlavu si z toho nerobte, bez problému si môžete vziať večer dve tablety naraz.

Má FEMINUS vedľajšie a nežiaduce účinky? +

FEMINUS je 100% prírodný produkt, ktorý sa skladá iba z vitamínov, minerálov a extraktov z bylín. Hlavná sila produktu je predovšetkým jedinečná kombinácia týchto látok a objem, v ktorom sú obsiahnuté. Všetky zložky sú v lekárňach bežne dostupné a lekármi veľmi často odporúčané. Pokiaľ nie ste na žiadnu zo zložiek v produkte alergická, je pre vás FEMINUS úplne bezpečný.

Nemusíte sa teda obávať, žiadne vedľajšie účinky vám nehrozia.

PS: Ako takmer každý doplnok stravy je aj FEMINUS nevhodný pre tehotné a dojčiace ženy. Z dôvodu obsahu macy by nemali produkt užívať ženy s endometriózou a myomatóznou maternicou. A z dôvodu obsahu kotvičníka zemného nie je vhodný pri súčasnom užívaní liekov na riedenie krvi.

Je FEMINUS k dostaniu v lekárňach?+

Áno, doplnok stravy FEMINUS je certifikovaný štátnym zdravotným ústavom v Prahe a je bežne dostupný aj v online lekárňach v Česku a na Slovensku. Avšak tu na našich stránkach si môžete zakúpiť produkt priamo od výrobcu za najlepších podmienok as pridanou hodnotou v podobe darčekov, či zľavy za pravidelné objednávky.

O nás

Naším cieľom bolo vytvoriť kvalitný produkt a služby okolo neho, ktoré pomôžu zlepšiť alebo uľahčiť život. Produkt, za ktorý sa nikdy nebudeme hanbiť a ktorý budeme sami používať. Naším cieľom je vytvárať dlhodobých a hlavne spokojných zákazníkov. Spokojnosť kupujúceho je vždy na prvom mieste, pretože vieme, že najlepšou reklamou je vždy pozitívna recenzia alebo odporúčanie spokojného zákazníka.

Viac o nás

Hore