Nachádzate se tu: Úvod Blog Zdravie Prsia v menopauze. Čo všetko sa môže zmeniť?

Prsia v menopauze. Čo všetko sa môže zmeniť?

Martina Sznapková
25. 11. 2020
Prsia v menopauze. Čo všetko sa môže zmeniť?

Osnova:
Pýcha, o ktorú ženy nestoja
Veľké prsia v dôsledku menopauzy
Strata pružnosti
Bolesť a pnutie
Cysty, hrudky alebo hrčky
Strata sebavedomia
Záver

Návaly tepla, nočné potenie, zmeny nálad. To sú asi najznámejšie príznaky menopauzy. Na druhom konci neskutočný rad najrôznejších problémov spojených s menopauzou by sme našli zväčšenie prsníkov, ich pnutie, bolestivosť a ďalšie zmeny.

Príliš sa o nich nehovorí, ale pocíti ich veľa žien. Citeľné zväčšenie prsníkov v dôsledku menopauzy sa dokonca dotýka až jednej pätiny všetkých žien!

Pýcha, o ktorú ženy nestoja

Mnoho žien, ktoré príroda bujnými vnady neobdarila, by možno ocenili plnší dekolt. Márna sláva, zmeny prsníkov v dôsledku menopauzy, vrátane ich zväčšení, so sebou prinášajú skôr negatíva.

Nejde len o fyzický vzhľad, ale hlavne o nepríjemnú bolesť a pnutie. Čo všetko môže s prsiami urobiť úbytok estrogénov v tele a ako k tomu dochádza?

Veľké prsia v dôsledku menopauzy

V dospievaní rastú prsia vďaka hormónom, nie je tak prekvapujúce, že na nich bude mať vplyv aj menopauza, kedy dochádza k poklesu ženských hormónov estrogénov. Počas menopauzy prechádzajú prsia procesom nazvaným involúcia. To znamená, že dochádza k strate funkcie prsnej žľazy, ktorá produkuje materské mlieko. A prsnú žľazu nahradí tuk.

Akonáhle sa ženám v menopauze zväčšia prsia, je naozaj ťažké s tým niečo urobiť. Tento tuk je totiž veľmi odolný, diéty aj cvičenia na naň príliš nezaberajú. Nezvádzajme ale všetko len na hormóny. Ku zväčšenie pŕs dochádza predovšetkým vtedy, keď ženy začnú priberať na váhe. Aj na to má vplyv menopauza, priberaniu sa ale dá účinne brániť zdravou umiernenou stravou a pravidelným pohybom.

Veľké a bolestivé prsia, ale často bránia v cvičení. Navyše ženy s veľkými prsiami často trpia bolesťami chrbta a šije. Veľké prsia tiež môžu tlačiť na rebrá a ženám sa potom môže horšie dýchať.

Strata pružnosti

Predstava veľkých pŕs môže na prvý pohľad vyzerať atraktívne. Prsia sa síce zväčšia, ale tiež strata na pružnosti, čo už bohužiaľ toľko atraktívne nie je. Prsné tkanivo obsahuje menej vody ako predtým a postupne ju nahrádza väzivo. Vďaka tomu prsia strácajú pružnosť, sú ochabnuté a ovisnuté.

To je spôsobené nielen úbytkom estrogénov, ale aj predchádzajúcimi zmenami. Prsia väčšiny žien v menopauze totiž už všeličo "zažili" a podpísalo sa na nich tehotenstvo, dojčenie alebo váhové výkyvy počas života. Pri zväčšení pŕs v menopauze sa v tomto prípade zmena tvaru i vzhľadu prejaví ešte výraznejšie.

Bolesť a pnutie

Citlivé, bolestivé alebo napnuté prsia ako pred menštruáciou. Týchto nepríjemných pocitov sa nemusíte zbaviť ani počas menopauzy. Viac intenzívne ich ženy pociťujú hlavne pri cvičení alebo inej fyzickej aktivite.

Väčšiu bolestivosť majú na svedomí opäť hormonálne zmeny. Kúpte si naozaj kvalitnú podprsenku, ktorá vám sadne ako uliata. Na cvičenie si rozhodne kúpte športovú podprsenku, ktorú možno využijete aj na domáce nosenie. Od bolesti môžu pomôcť tiež relaxačné techniky alebo masáže pŕs.

Cysty, hrudky alebo hrčky

Našli ste si v prsníku hrčku alebo hrudku? Aj keď sa to mohlo stať v dôsledku hormonálnych zmien, rozhodne nič nepodceňujte a bežte k lekárovi! Neľakajte sa, v žiadnom prípade nemusí ísť o rakovinu! Cysty a hrudky, ktoré sa tvoria v dôsledku hormonálnych zmien, sú bežné. Môžu byť aj pomerne veľké a objaviť sa môžu aj u žien, ktoré užívajú hormonálnu substitučnú terapiu.

Ak spozorujete, že z bradavky vyteká tekutina, sú zdurené alebo napríklad sčerveňané, potom k lekárovi zamierte čo najskôr. Nezabúdajte ani na prevenciu, ženy nad 45 rokov majú každé dva roky nárok na bezplatnú preventívnu mamografiu. Čo robiť v prípade, že sa v prsiach objavia "neškodné" hrčky alebo hrudky? Konzumujte menej kofeínu a vyskúšajte terapiu teplom, alebo prsia masírujte hrejúcim gélom.

Strata sebavedomia

Muži sú zo zväčšenia pŕs svojej partnerky často nadšení, ženy samotné sa ale často trápia. Či už po fyzickej stránke, pretože ich bolí chrbát aj prsia samotné, tak aj po stránke psychickej. Veľké prsia priťahujú pozornosť, ktorá nemusí byť vždy príjemná. Vďaka väčšiemu poprsiu sa ženy môžu cítiť viac neobratne a nechcú na seba zbytočne upútavať pozornosť napríklad pri športe. Bez pohybu si už ale v menopauze ťažko udržia štíhlu líniu a dostávajú sa tak do začarovaného kruhu.

Kvôli kolísaniu hormónov tiež môžu byť precitlivené a náladové. Už si nepripadajú atraktívne a väčšiu pozornosť mužov si často vykladajú opačným spôsobom. Nevešajte hlavu! S najväčšou pravdepodobnosťou ste svojim najväčším kritikom práve vy samotná. Komplimenty si užívajte a nepátrajte po tom, ako boli myslené.

TIP: Vyskúšajte FEMINUS - prírodný doplnok stravy určený pre ženy v období menopauzy. Tento český doplnok stravy obsahuje bohatý mix vitamínov, minerálov a extraktov z bylín bojujúcich s nepríjemnými príznakmi ženského prechodu ako sú návaly horúčavy, nočné potenie, strata energie a priberanie na váhe. FEMINUS je teraz v akcii s dopravou zadarmo po celej SR.

Kúpiť v akcii

Záver

Zmeny v oblasti pŕs nikdy neberte na ľahkú váhu! Ak je akýkoľvek príznak, o ktorom sme sa dnes zmienili, naozaj intenzívny alebo vás nejako znepokojuje, poraďte sa s lekárom.

Nezabúdajte, ale ani na to, že v menopauze už nám naše telo nebude všetko odpúšťať, ako tomu bolo predtým.

Je pravý čas začať cvičiť, navštíviť posilňovňu alebo si zaobstarať doma činky. Pre krajšie prsia posilňujte hrudník, robte kliky alebo zdvíhajte závažia. A ak ju ešte v šatníku nemáte, kúpte si pushupku.

Späť na prehľad

Mohlo by vás zaujímať...

Objednať FEMINUS

 
Balenie na mesiac (60 tabliet)

Balenie na mesiac (60 tabliet)

Doprava zdarma

Doprava zdarma

Garancia spokojnosti alebo vrátenia peňazí

Garancia spokojnosti alebo vrátenia peňazí

 

Jednorazový nákup

 
Jednorázový nákup
Jednorazový nákup
€23 za celé balenie

Pravidelný mesačný odber

Doprava zadarmo
Jednorázový nákup
Pravidelne na vašu adresu - kedykoľvek zrušíte
€23 €20,70 za celé balenie Každý mesiac ušetríte €2,30

Otázky a odpovede

Pre koho je FEMINUS vhodný?+

Produkt FEMINUS je určený pre všetky ženy, ktoré trápia nepríjemné príznaky menopauzy alebo zvýšená únava a nedostatok energie. Mladším ženám pomáha najmä zmierniť predmenštruačný syndróm, zvyšuje im energiu, vitalitu a libido. U žien v období menopauzy zase znižuje nepríjemné príznaky klimaktéria ako je nekvalitný spánok, časté návaly tepla a dodáva im energiu.

Za ako dlho pocítim prvé účinky? +

Tento fakt je veľmi individuálny. Záleží na mnohých faktoroch. Rozhodujúci je váš vek, fyzická kondícia, stravovacie návyky a pod. FEMINUS obsahuje overené látky na podporu ženskej vitality, energie a zníženie príznakov menopauzy. Podľa doterajších skúseností sa najrýchlejšie účinky dostavujú v priebehu dvoch týždňov, väčšina žien však pocíti rozdiel po jednom až dvoch mesiacoch užívania.

Prečo musím brať dve tablety denne?+

Nechceme robiť nič napoly. Aby sme mali istotu, že vám FEMINUS naozaj pomôže, musí obsahovať dostatok všetkých účinných látok v správnom pomere. Dané množstvo nie sme schopní dať do jednej tablety. Pokiaľ si zabudnete vziať tabletu ráno, hlavu si z toho nerobte, bez problému si môžete vziať večer dve tablety naraz.

Má FEMINUS vedľajšie a nežiaduce účinky? +

FEMINUS je 100% prírodný produkt, ktorý sa skladá iba z vitamínov, minerálov a extraktov z bylín. Hlavná sila produktu je predovšetkým jedinečná kombinácia týchto látok a objem, v ktorom sú obsiahnuté. Všetky zložky sú v lekárňach bežne dostupné a lekármi veľmi často odporúčané. Pokiaľ nie ste na žiadnu zo zložiek v produkte alergická, je pre vás FEMINUS úplne bezpečný.

Nemusíte sa teda obávať, žiadne vedľajšie účinky vám nehrozia.

PS: Ako takmer každý doplnok stravy je aj FEMINUS nevhodný pre tehotné a dojčiace ženy. Z dôvodu obsahu macy by nemali produkt užívať ženy s endometriózou a myomatóznou maternicou. A z dôvodu obsahu kotvičníka zemného nie je vhodný pri súčasnom užívaní liekov na riedenie krvi.

Je FEMINUS k dostaniu v lekárňach?+

Áno, doplnok stravy FEMINUS je certifikovaný štátnym zdravotným ústavom v Prahe a je bežne dostupný aj v online lekárňach v Česku a na Slovensku. Avšak tu na našich stránkach si môžete zakúpiť produkt priamo od výrobcu za najlepších podmienok as pridanou hodnotou v podobe darčekov, či zľavy za pravidelné objednávky.

O nás

Naším cieľom bolo vytvoriť kvalitný produkt a služby okolo neho, ktoré pomôžu zlepšiť alebo uľahčiť život. Produkt, za ktorý sa nikdy nebudeme hanbiť a ktorý budeme sami používať. Naším cieľom je vytvárať dlhodobých a hlavne spokojných zákazníkov. Spokojnosť kupujúceho je vždy na prvom mieste, pretože vieme, že najlepšou reklamou je vždy pozitívna recenzia alebo odporúčanie spokojného zákazníka.

Viac o nás

Hore