Nachádzate se tu: Úvod Blog Zdravie Všetko o menštruácii na jednom mieste

Všetko o menštruácii na jednom mieste

Mgr. Radka Žiaková
14. 4. 2021
Menštruácia je viac než len fyzický proces, ovplyvňuje aj psychiku a celkovú pohodu žien. Je to obdobie, kedy sa môžu objaviť rôzne symptómy, ako bolesti brucha, únavu, citlivosť prsníkov, alebo emocionálne výkyvy, ktoré sú spoločníkom mnohých žien.
Všetko o menštruácii na jednom mieste

Menštruácia, je prirodzenou súčasťou života každej ženy. Hovoríme o nej ako o menzese, perióde, krámoch, červených dňoch, alebo jednoducho mojich dňoch. Napriek tomu, že sa jej pravidelné “návštevy” môžu zdať ako nepríjemnosť, je dôležitým znakom zdravia a funkčnosti ženského reprodukčného systému.

V kontexte spoločnosti a kultúry sa menštruácia často obklopuje tichom a tabu, no je dôležité hovoriť o nej otvorene a s porozumením.

Pridajte sa k nám na tejto ceste naprieč menštruačným cyklom, kde sa dozviete, ako vytvoriť harmonický súlad medzi vaším telom a každodenným životom, pochopiť svoje telo lepšie a zvládnuť menštruačné výzvy s dôverou.

Menštruačný cyklus - čo je menštruácia

Menštruácia, známa tiež ako mesačný cyklus, je prirodzený proces, ktorý prežívajú ženy a dievčatá po dosiahnutí puberty. Približne každý mesiac dochádza k menštruačnému krvácaniu ako súčasť cyklu, pričom hlavnou úlohou je pripraviť maternicu na možné tehotenstvo. 

V prípade, že k oplodneniu vajíčka nedôjde, organizmus sa zbavuje zhrubnutej sliznice maternice, čo vedie k menštruačnému krvácaniu. Tento proces trvá obvykle medzi 3 a 8 dňami a prebieha s rôznou intenzitou a trvaním u jednotlivých žien.

Aká je dĺžka menštruačného cyklu

doba_cyklu_zena_kalendar

Menštruačný cyklus je obvykle pomerne pravidelný, s dĺžkou cyklu variujúcou od 21 do 35 dní, od prvého dňa menštruácie po začiatok ďalšej. Tento cyklus umožňuje ženám monitorovať svoje zdravie a plánovať alebo predvídať príchod menštruácie.

Menštruačný cyklus a jeho fázy

Menštruačný cyklus je ovládaný zložitým súborom hormónov, ktoré sú vytvárané dvoma štruktúrami v mozgu - hypofýzou a hypotalamom, a to v spolupráci s vaječníkmi.

1. Menštruácia

Menštruačné krvácanie je súčasťou prvej folikulárnej fázy menštruačného cyklu. Pre lepší prehľad a pochopenie ju môžeme celkovo považovať za prvú fázu celého cyklu.

Počas menštruácie sa vylučuje výstelka maternice a vyteká z vagíny. Menštruačné krvácanie obsahuje krv, hlien a niektoré bunky z výstelky maternice. Priemerná dĺžka menštruácie je od troch do siedmich dní. 

Celkové množstvo krvi, ktoré sa stratí počas tohto obdobia, je približne dve až tri polievkové lyžice. Avšak prítomnosť iných sekrétov a tekutín môže vytvoriť dojem, že je to viac. Ženy často pociťujú nižšiu potrebu komunikácie, zatvárajú sa do seba, zažívajú bolesť v dolnej časti brucha a cítia sa vyčerpané.

2. Folikulárna fáza

Táto fáza menštruačného cyklu sa začína prvým dňom menštruácie a trvá približne do 14. dňa. Prvý deň začína jasným červeným krvácaním a končí sa ovuláciou. Počas tohto obdobia, zatiaľ čo dochádza k menštruačnému krvácaniu, vaječníky sa pripravujú na ďalšiu ovuláciu. 

Hypofýza, umiestnená v dolnej časti mozgu, vylučuje folikuly stimulujúci hormón (FSH), ktorý stimuluje rast niekoľkých folikulov na povrchu vaječníka. Tieto folikuly, naplnené tekutinou, obsahujú vajíčka. 

Jeden z týchto folikulov sa stane dominantným a vyvinie sa v ňom jedno zrelé vajíčko, zatiaľ čo ostatné folikuly sa zmenšia. Ak dosiahne zrelosť viac ako jeden folikul, môže dôjsť k počatiu dvojčiat alebo viacerých potomkov.

Dominantný folikul produkuje estrogén, ktorý sa počas folikulárnej fázy zvyšuje a dosahuje vrchol deň alebo dva pred ovuláciou. 

V druhej časti tejto fázy sa endometrium, výstelka maternice, stáva hrubšou a bohatšou na krv, reagujúc na zvyšujúce sa hladiny estrogénu. Vyššie hladiny estrogénu potom stimulujú produkciu hormónu uvoľňujúceho gonadotropín (GnRH), ktorý následne stimuluje hypofýzu, aby vylučovala luteinizačný hormón (LH). 

Okolo 12. dňa cyklu prudký nárast LH a FSH spôsobí uvoľnenie vajíčka z folikulu. Tento prudký nárast LH zároveň spôsobuje krátky nárast testosterónu, ktorý zvyšuje sexuálnu túžbu práve v najúrodnejšom období cyklu.

V tejto fáze zvyknú byť ženy plné optimizmu, spoločensky aktívne a otvorené novým zážitkom. Môžu cítiť zvýšenú energiu a sebavedomie.

3. Ovulácia

K uvoľneniu zrelého vajíčka dochádza okolo 14. dňa cyklu v dôsledku zvýšenia hladín LH a FSH počas predchádzajúceho dňa. Po uvoľnení sa vajíčko presúva do vajcovodu, kde je možné jeho oplodnenie spermiami, ak sú prítomné. Ovulácia trvá od 16 do 32 hodín.

V prípade, že nedôjde k oplodneniu, vajíčko sa rozpadne približne po 24 hodinách. Po uvoľnení vajíčka sa folikul zatvorí a premení na štruktúru zvanú žlté teliesko.

Šanca na otehotnenie je najvyššia počas troch dní pred ovuláciou a vrátane dňa ovulácie.

V tejto etape sa prebúdza vášeň a sexuálna túžba je na vrchole. Môžete pociťovať zvýšenú energiu, motiváciu cítiť sa atraktívne a vo všeobecnosti skutočne DOBRE. Ste schopné zvládnuť viacero úloh s ľahkosťou a efektívnosťou.

ovulace_tehotensky_test

4. Luteálna fáza

Po ovulácii bunky vo vaječníku (corpus luteum) sa uvoľňuje progesterón a malé množstvo estrogénu. Tieto hormóny spôsobujú, že výstelka maternice sa ešte viac zahusťuje v príprave na tehotenstvo. 

Ak sa oplodnené vajíčko uhniezdi v výstelke maternice, corpus luteum pokračuje vo výrobe progesterónu, ktorý udržuje výstelku maternice zahustenú. Ak k tehotenstvu nedôjde, corpus luteum odumrie, hladina progesterónu klesne, výstelka maternice sa odlúči a začne nový menštruačný cyklus.

Vedeli ste, že progesterón spôsobuje hromadenie vody v tele, čo môže spôsobiť vysoký krvný tlak?

Približne sedem dní pred menštruáciou sa môžete cítiť smutné, plačlivé, náladové a viac podráždené. Vaša energia môže klesať a to je v poriadku. Nie je možné neustále podávať stopercentné výkony.

Ako vyzerá zdravý menštruačný cyklus

Dni cyklu (približne) Udalosti menštruačného cyklu
1. - 5. deň

Prvý deň menštruačného krvácania sa označuje ako začiatok vášho cyklu.

Dĺžka menštruácie sa môže pohybovať medzi 3 až 8 dňami, pričom bežný priemer je 5 dní.

Najväčšiu intenzitu krvácania zvyčajne zaznamenávame v prvých dvoch dňoch.

6. - 14. deň

Po zastavení menštruačného krvácania sa endometrium, teda výstelka maternice, začne pripravovať na potenciálne otehotnenie.

Výstelka maternice sa zahusťuje a obohacuje sa o krv a živiny, aby vytvorila priaznivé prostredie pre implantáciu oplodneného vajíčka.

14. - 25. deň

Približne okolo 14. dňa menštruačného cyklu sa z jedného z vaječníkov uvoľňuje vajíčko, ktoré potom začína svoju púť vajcovodom smerom k maternici.

Ak sa v tento čas v vajcovode nachádzajú spermie, existuje šanca na oplodnenie vajíčka.

Po úspešnom oplodnení vajíčko pokračuje v ceste do maternice, kde sa snaží zakotviť v jej stene a začať proces tehotenstva.

25. - 28. deň

k dôjde k tomu, že vajíčko nie je oplodnené alebo sa neudrží v maternici, hormonálne zmeny nariadia maternici, aby sa začala pripravovať na odstránenie výstelky.

Vajíčko sa potom rozpadá a je vylúčené spolu s výstelkou maternice.

Menštruačný cyklus sa opätovne spúšťa prvým dňom menštruačného krvácania.

V situácii, keď je vajíčko úspešne oplodnené, pokračuje v ceste do maternice, kde sa snaží uhniezdiť v jej stene.

 

Ako si môžem sledovať svoj menštruačný cyklus?

Sledovanie vašeho menštruačného cyklu je možné jednoducho pomocou kalendára a zaznamenávania niektorých detailov o menštruácii a príznakoch, ktoré vám pomôžu lepšie porozumieť vášmu cyklu. 

Zapisujte si dátum začiatku a konca menštruácie, intenzitu krvácania a opisujte akékoľvek bolesti či ďalšie symptómy, ako sú napríklad nadúvanie alebo bolesti prsníkov, zmeny nálady alebo správania, ktoré ste postrehli. 

Po sledovaní niekoľkých cyklov si všimnete určité vzorce alebo zistíte prípadné nepravidelnosti. Môžete použiť vlastný kalendár alebo sa rozhodnúť pre menštruačný denník. Existuje množstvo aplikácií, ktoré vám pomôžu s priebežným sledovaním menštruácie. Ak sa vaša menštruácia objavuje pravidelne každých 21-35 dní, pravdepodobne dochádza k ovulácii.

Pre presnejšie sledovanie vášho menštruačného cyklu máte k dispozícii niekoľko metód, ktoré vám môžu pomôcť určiť časovanie vašej ovulácie. Metódy ako testovanie hlienu krčka maternice (cervikálny hlien), sledovanie bazálnej telesnej teploty a používanie ovulačných testov môžu byť aplikované samostatne alebo v kombinácii pre lepšie určenie ovulačného obdobia.

aplikace_pro_sledovani_cyklu

Testovanie cervikálneho hlienu

Cervikálny hlien je vylučovaný bunkami, ktoré lemujú cervikálny kanál. Jeho konzistencia sa mení v závislosti od fázy vášho menštruačného cyklu. 

Počas plodných dní hlien nadobúda konzistenciu podobnú vaječnému bielku (EWCM - Egg White Cervical Mucus), čo umožňuje spermiám ľahšiu cestu k vajíčku. Je jasný, bohatý a elastický. Počas neplodných dní je tento hlien lepkavý, nejasný a nedá sa ťahať.

Ako si otestovať hlien krčka maternice

Sledovanie zmien v objeme a kvalite cervikálneho hlienu vám môže poskytnúť cenné informácie o vašom menštruačnom cykle.

Postup je nasledovný:
Pred a po použití toalety vykonajte kontrolu sekrétu utretím toaletného papiera. Alternatívne, pre presnejší zber vzorky, môžete zaviesť čistý prst priamo do vagíny. Dôležité je sledovať (a zaznamenávať) charakteristiku hlienu. 

Cervikálny hlien môže mať rôzne farby - od zakalenej, cez bielu až po žltkastú či úplne číru. Jeho konzistencia sa tiež líši, môže byť lepkavá alebo elastická. Ak chcete posúdiť pružnosť hlienu, vezmite ho medzi palec a ukazovák a skontrolujte jeho schopnosť sa naťahovať. 

Počas najplodnejších dní je hlien hojný a ťahavý.

Meranie bazálnej teploty

Vaša bazálna telesná teplota predstavuje najnižšiu teplotu vášho tela, keď ste v stave odpočinku. Metóda sledovania plodnosti cez bazálnu telesnú teplotu vyžaduje denné monitorovanie počas niekoľkých mesiacov na identifikáciu špecifických vzorov telesných zmien. 

Ako funguje metóda bazálnej telesnej teploty na sledovanie plodnosti

Bazálna telesná teplota sa mení v reakcii na hormonálne zmeny spojené s ovuláciou. Pred ovuláciou sa teplota pohybuje medzi 36,2 °C a 36,5 °C. Po ovulácii teplota stúpne minimálne o 0,5 °C (napríklad od 36,7 °C do 37,1 °C) a zvyšná teplota sa udržiava až do začiatku menštruácie. 

Pre presné výsledky merajte telesnú teplotu ihneď po prebudení, po aspoň 6 hodinách spánku, ešte pred vstaním z postele a pred konzumáciou jedla alebo nápojov. Teplotu merajte každý deň v približne rovnakom čase. Pre tých, ktorí sa cez víkend radi vyspia dlhšie, možno bude potrebné nastaviť budík.

bazalni_teplota_mereni

Na tieto merania je vhodný (nie však nevyhnutný) špeciálny teplomer pre bazálnu telesnú teplotu, ktorý je možné získať v lekárňach. Niektoré teplomery disponujú pamäťovou funkciou umožňujúcou zaznamenávať hodnoty, čo eliminuje potrebu okamžitého záznamu teploty. Nárast teploty o pol stupňa po ovulácii indikuje, že ste ovulovali. 

Táto metóda pomáha určiť, či dochádza k ovulácii, aká pravidelná je vaša menštruačná cyklickosť a dĺžka vášho cyklu. Ak sa počas cyklu nevyskytujú zmeny teploty a menštruácia je nepravidelná, môže to znamenať, že nedochádza k ovulácii. V takom prípade sa odporúča konzultácia so zdravotníckym pracovníkom.

 

Súpravy na predpovedanie ovulácie

Súpravy na predpoveď ovulácie merajú hladinu luteinizačného hormónu (LH) vo vašom moči, ktorý sa 24-48 hodín pred ovuláciou zvyšuje. Niektoré pokročilejšie súpravy merajú aj estradiol, formu estrogénu, ktorá dosahuje svoje maximum v deň ovulácie. 

Pred použitím súpravy si dôkladne prečítajte príbalový leták, pretože pokyny sa môžu líšiť.

Zaujímavé: Vedeli ste, že počas menštruačného krvácania sú niektoré procedúry bolestivejšie alebo pri invazívnejších zákrokoch môže ošetrovaná rana viac krvácať? Preto pri kozmetickom ošetrení alebo napríklad zákroku u zubára upozornite, že máte práve “svoje dni”, prípadne si presuňte termín na iný deň.

Menštruácia a jej vplyv na ženy

Menštruačný cyklus je prirodzenou súčasťou života väčšiny žien, pričom pre mnohé je sprevádzaný určitými príznakmi, ktoré môžu ovplyvňovať ich každodenné fungovanie. Aj keď niektoré ženy prechádzajú týmito dňami bez zjavných problémov, iné môžu zažívať príznaky, ktoré im komplikujú běžný život.

Bežné príznaky spojené s menštruáciou:

  • Zvýšená citlivosť prsníkov
  • Nadúvanie a zadržiavanie vody v tele
  • Svalová a kĺbová bolesť
  • Bolesti hlavy a akné
  • Menštruačné kŕče a bolesti v dolnej časti chrbta
  • Zmeny trávenia, ako hnačka alebo zápcha
  • Problémy so spánkom a nízka hladina energie

priznaky_mentruace_bolest_unava

Väčšinu z týchto symptómov je možné účinne zmierniť prostredníctvom dostupných prostriedkov, ako sú voľnopredajné protizápalové a protibolestivé lieky, výživové doplnky,  teplé kúpele alebo použitie teplých obkladov na zmiernenie kŕčov. V prípade tráviacich ťažkostí pomôže dostatočný príjem tekutín a strava bohatá na vlákninu.

Predmenštruačný syndróm (PMS)

PMS predstavuje súbor emocionálnych a fyzických symptómov, ktoré môžu ženy pociťovať pred začiatkom menštruácie. Medzi bežné príznaky patrí podráždenosť, zvýšená chuť na jedlo a zmeny nálady.

Menštruačný cyklus je riadený zložitou sieťou hormónov a tieto hormóny ovplyvňujú aj mozgové chemikálie, ktoré regulujú náladu, a majú vplyv na rôzne telesné funkcie, čo môže spôsobiť nepohodlie spojené s PMS.

Zmeny v hladinách neurotransmitera serotonínu môžu ovplyvňovať náladu a spánok. Existuje veľa ďalších faktorov, ale stále nie je úplne jasné, prečo niektoré ženy trpia závažnými symptómami PMS, zatiaľ čo iné nie.

Názor odborníka na PMS

Mgr. Katarína M. Bagniari, biologická antropologička hovorí, že jednou z kľúčových príčin PMS je deficit progesterónu v organizme. Progesterón je hormón, ktorý pôsobí upokojujúco, zvyšuje telesnú teplotu, ovplyvňuje trávenie a pripravuje telo na možné tehotenstvo.

Telo je prirodzene nastavené na reprodukciu a všetky jeho funkcie sú tomuto cieľu prispôsobené.

Nízka hladina progesterónu môže byť spôsobená viacerými faktormi. Napríklad, počas ovulácie môže dôjsť ku "krádeži" progesterónu niektorým procesom v tele. Ďalej, ak nedochádza k ovulácii, nevzniká ani žlté teliesko, ktoré je zodpovedné za produkciu progesterónu. 

Progesterón produkovaný nadobličkami je tiež v týchto obdobiach nedostatočný na to, aby zabezpečil zdravý priebeh menštruačného cyklu. Navyše, v situáciách stresu sa progesterón transformuje na kortizol, čo je hormón stresu, čím sa situácia ešte viac komplikuje.

Ako zvládnuť PMS

podrazdenost_par_v posteli_PMS

Zdravý životný štýl môže významne prispieť k tomu, ako telo reaguje na menštruačný cyklus. Príznaky PMS môžu ustúpiť pri konzumácii zdravej stravy, pravidelnom cvičení, a obmedzení kofeínu, alkoholu a soli. 

Zdravá strava zahŕňa viac zeleniny, ovocia, celozrnných výrobkov, mliečnych výrobkov, morských plodov, strukovín a orechov, a menej červeného a spracovaného mäsa, sladkých nápojov a rafinovaných obilnín. 

Mnohé ženy majú pred menštruáciou zvýšenú chuť na sladké. Odolávajte tejto túžbe pravidelnými vyváženými jedlami a vyhnite sa sladkostiam, uprednostňujte potraviny s nízkym glykemickým indexom.

Pozorujte nielen dni, kedy sú symptómy intenzívnejšie, ale aj čas dňa. Mnohé ženy cítia zvýšenú únavu a hlad v popoludňajších hodinách. Pomoc môže byť v plánovaní vyvážených občerstvení pred vznikom symptómov, odpočinku, prechádzkach alebo iných relaxačných aktivitách. 

Hormóny v druhej polovici menštruačného cyklu môžu spôsobiť zápchu alebo hnačku okolo obdobia menštruácie. S týmito symptómami môže pomôcť dostatočný príjem vlákniny a tekutín.

Zabezpečenie dostatočného spánku a minimalizácia stresu tiež môže pomôcť zmierniť niektoré symptómy spojené s náladou a správaním. Niektoré ženy potrebujú lieky na predpis na zvládnutie fyzických symptómov alebo problémov s náladou.

Menštruačné problémy a ich riešenia

  1. Nepravidelná menštruácia
  2. Silná menštruácia (menoragia)
  3. Bolestivá menštruácia (dysmenorea)
  4. Absencia menštruácie (amenorea)
  5. Krátka menštruácia (napr. Menštruácia po 14 dňoch) - (polymenorea)
  6. Dlhá menštruácia
  7. Špinenie medzi obdobiami

Menštruácia a súvisiace problémy môžu výrazne ovplyvniť kvalitu života žien a ich celkové zdravie. Preto je dôležité porozumieť nielen prirodzeným fázam menštruačného cyklu, ale aj rôznym menštruačným problémom, s ktorými sa ženy môžu stretávať. 

Podľa vedeckej štúdie z roku 2016, uverejnenej v  odbornom časopise Science Direct sa uvádza, že 14 % až 25 % žien sa stretáva s nepravidelnými menštruačnými cyklami, čo znamená, že ich cykly sú kratšie alebo dlhšie než je bežné, môžu byť intenzívnejšie alebo slabšie, alebo sa môžu objaviť aj ďalšie problémy, ako napríklad bolesti brucha. 

Nepravidelné cykly môžu byť ovulačné, teda s ovuláciou, alebo anovulačné, čo znamená, že ovulácia neprebieha.

1. Nepravidelná menštruácia 

Nepravidelné menštruačné cykly, ktoré sú buď príliš krátke alebo príliš dlhé, môžu byť znepokojivé. Nepravidelnosti môžu byť spôsobené rôznymi faktormi vrátane hormonálnych nerovnováh, stresu, extrémneho cvičenia alebo podvýživy. 

Niektoré lieky môžu mať vplyv na pravidelnosť menštruačného cyklu. Medzi takéto lieky patria antidepresíva, antipsychotiká, liečiva používané v chemoterapii a steroidy. Konzumácia kanabisu a opiátov môže taktiež vyvolať nepravidelnosti v menštruačnom cykle, zriedkavosť menštruačných cyklov alebo dokonca ich úplné zastavenie.

antikoncepce_pravidelna_menstruace

Liečba nepravidelnej menštruácie závisí od jej príčiny, pričom niekedy môže byť potrebné hormonálne ošetrenie alebo zmeny životného štýlu.

2. Silná menštruácia (menoragia)

Silná menštruácia, známa aj ako menoradia, je bežným problémom, ktorý môže vážne ovplyvniť každodenný život. 
Čo sa považuje za silné menštruačné krvácanie:

●    Krvácanie trvajúce viac ako 7 dní
●    Krvácanie, pri ktorom dochádza k presakovaniu cez jeden alebo viac tampónov alebo menštruačných vložiek každú hodinu počas niekoľkých hodín.
●    Potreba používať viac ako jednu menštruačnú vložku súčasne na zabezpečenie dostatočnej ochrany pred menštruačným tokom.
●    Nútená výmena tampónu alebo menštruačnej vložky počas nočných hodín.
●    Výskyt menštruačného toku obsahujúceho krvné zrazeniny veľkosti mince štvrtiny alebo väčšie.

Za takouto menštruáciou sa môžu skrývať príčiny ako sú myómy alebo polypy maternice, poruchy funkcie vaječníkov, nádorové ochorenia, hormonálne dysbalancie alebo dlhotrvajúce užívanie určitých liekov.

3. Bolestivá menštruácia (dysmenorea)

Menštruačná bolesť sa považuje za normálnu, keď je mierna až stredne intenzívna, a to najmä prvý deň alebo dva vašej menštruačnej periódy. Typické symptómy zahŕňajú kŕče v podbrušku, citlivosť prsníkov a bolesti chrbta. 

Tieto príznaky obvykle trvajú od 1 do 4 dní a môžu byť účinne zmiernené pomocou teplých zábalov, odpočinku a voľnopredajných liekov proti bolesti. Zmierneniu bolesti môže napomôcť aj vyhýbanie sa zápche.

Na druhej strane, menštruačná bolesť môže naznačovať zdravotný problém, ak zažívate:

●    Extrémnu bolesť, ktorú nemožno zmierniť voľnopredajnými liekmi proti bolesti
●    Intenzívnu bolesť chrbta
●    Bolesť takú silnú, že vám bráni v bežných denných aktivitách
●    Výraznú hnačku alebo zápchu, prípadne prítomnosť krvi vo výkaloch
●    Bolesť pri močení
●    Bolesť počas pohlavného styku
●    Príznaky, ktoré sa objavujú aj mimo obdobia menštruácie

Inšpirácia: Viete ako môžete odstraňovať, liečiť a riešiť prevenciu pre bolesti krížovej chrbtice? Pomôžte si s fyzioterapeutom Filipom. 

Jednou z bežných príčin silnej menštruačnej bolesti môže byť endometrióza, stav, pri ktorom tkanivo podobné endometriu rastie mimo maternice a spôsobuje bolestivé príznaky. 

Endometrióza, rovnako ako iné stavy spôsobujúce značnú menštruačnú bolesť, sa dajú liečiť. Je dôležité adresovať tieto problémy s odborníkom, aby ste našli najefektívnejšiu metódu liečby pre vašu situáciu.

4. Absencia menštruácie (amenorea)

absence_menstruace

Amenorea, alebo úplná absencia menštruácie, môže byť primárna alebo sekundárna. Primárna amenorea sa vzťahuje na prípady, kedy menštruácia nezačne do veku 16 rokov, zatiaľ čo sekundárna amenorea sa vzťahuje na prerušenie menštruácie u žien, ktoré už menštruáciu mali. 

Ak žena začne po období normálnych cyklov úplne strácať menštruáciu, často to býva spôsobené genetickými a hormonálnymi zmenami.

Rôzne prístupy k liečbe zahŕňajú hormonálnu terapiu alebo liečbu základnej príčiny, ako je napríklad zmena hmotnosti alebo stres.

5. Krátka menštruácia - napr. Menštruácia po 14 dňoch - (polymenorea)

Niektoré ženy môžu zaznamenať menštruáciu častejšie, napríklad už po 14 dňoch od poslednej menštruácie, čo je menej než normálne. Toto môže vyvolať obavy a otázky o tom, čo môže spôsobiť takto krátky cyklus.

Polymenorea, je stav, keď žena má menštruačný cyklus kratší než 21 dní. To znamená, že medzi dvoma menštruačnými obdobiami uplynie menej než 21 dní. To sa môže líšiť od bežného 28 dňového cyklu, ktorý je považovaný za priemerný.

Existuje niekoľko možných príčin pre menštruáciu po 14 dňoch:
Hormonálna nerovnováha: Hormóny estrogén a progesterón riadia menštruačný cyklus. Nerovnováha týchto hormónov môže spôsobiť nepravidelný menštruačný cyklus.

Stres a emočné napätie: Stres a emočné napätie môžu ovplyvniť hormonálnu rovnováhu a spôsobiť nepravidelný menštruačný cyklus.

Vek: Puberta a menopauza sú dve obdobia, kedy ženy často zaznamenávajú nepravidelný menštruačný cyklus.

Nedostatok výživy: Nedostatok výživy môže tiež viesť k nepravidelným menštruačným cyklom.

Lieky a zdravotné stavy: Niektoré lieky a zdravotné stavy, ako je polycystické vaječníky (PCOS) alebo fibroidy, môžu spôsobiť nepravidelný menštruačný cyklus.

6. Dlhá menštruácia

Menštruácia, ktorá pretrváva dlhšie než 7 - 8 dní, môže žene spôsobiť výraznú záťaž. Kvôli dlhotrvajúcej menštruácii môže dochádzať k obmedzeniam v rôznych oblastiach jej života – či už ide o pracovné povinnosti, starostlivosť o domácnosť alebo trávenie voľného času.

Za týmto stavom môžu stáť rôzne diagnózy, medzi ktoré patria myómy alebo polypy maternice, dysfunkcie vaječníkov, nádorové ochorenia, hormonálne poruchy alebo dlhodobé užívanie určitých medikamentov.

V niektorých prípadoch môže byť potrebné lekárske vyšetrenie a liečba na určenie a riešenie základnej príčiny.

7. Špinenie medzi obdobiami

Špinenie v strede menštruačného cyklu môže mať viaceré príčiny a je pomerne bežným javom medzi ženami. Jednou z najfrekventovanejších príčin takéhoto špinenia je používanie hormonálnej antikoncepcie. 

To sa môže objaviť najmä v prípade, ak ste nedávno začali s hormonálnou antikoncepciou - či už ide o antikoncepčné pilulky, injekcie, náplasti, vaginálne krúžky, implantáty alebo vnútromaternicové zariadenia. Počas prvých niekoľkých mesiacov je špinenie dosť bežné. 

Ak je špinenie pravidelné alebo ho sprevádza bolesť, je dôležité hľadať lekársku pomoc.

Medzi možné príčiny patrí:

Infekcie
Infekcie reprodukčných orgánov, ako sú chlamýdie alebo kvapavka, môžu vyvolať zápal a špinenie medzi menštruačnými cyklami. Ak ste mali nechránený pohlavný styk s novým partnerom alebo ak máte neobvyklý výtok alebo horúčku, odporúča sa podstúpiť testovanie.

reprodukcni_organ_zeny

Ovulácia
Niektoré ženy môžu počas ovulácie pozorovať slabé špinenie. To sa často dá pripísať hormonálnym zmenám, ktoré sa odohrávajú v tomto období. Estrogén zahusťuje vnútornú výstelku maternice a dosahuje svoje maximum práve počas ovulácie. 

Súčasne začína stúpať hladina progesterónu, ktorý udržiava stav vnútornej výstelky. Ak v tomto čase klesá hladina estrogénu a progesterónu nie je dostatok, môže dôjsť k špineniu. Toto špinenie obvykle trvá od 1 do 3 dní, objavuje sa v polovici cyklu a nie je dôvodom na obavy.

Mimomaternicové tehotenstvo
Ak sa oplodnené vajíčko implantuje mimo maternice, napríklad do vajcovodu alebo inam do brušnej dutiny, hovoríme o mimomaternicovom tehotenstve. To môže spôsobiť intenzívne krvácanie a bolesť brucha. Mimomaternicové tehotenstvo môže mať vážne následky a vyžaduje si liečbu liekmi alebo chirurgický zákrok.

Implantačné krvácanie
Ak došlo k oplodneniu vajíčka, obvykle sa usadí v vnútornej výstelke maternice približne 5 až 7 dní neskôr. Tento proces môže vyvolať svetlohnedé alebo ružové škvrny, keďže pri upevňovaní oplodneného vajíčka na vnútornú výstelku maternice môže dôjsť k poškodeniu niektorých ciev.

Rakovina alebo prekancerózne stavy
Rakovina alebo prekancerózne stavy krčka maternice alebo maternice môžu byť príčinou krvácania medzi menštruáciami. Ženy vo veku 25 až 70 rokov by mali každé tri roky absolvovať test Pap na skríning rakoviny krčka maternice. Rakovina maternice je častejšia u žien po menopauze, ale ak máte krvácanie medzi menštruáciami, mali by ste navštíviť svojho lekára, aby ste vylúčili túto možnosť.

Inšpirácia: Menštruačné problémy nás môžu niekedy vyradiť z pracovného života. Viete ako si nastaviť životné poistenie tak, aby ste mali kryté a zabezpečené najvážnejšie riziká, choroby a výpadky príjmu počas PN? 

Kedy vyhľadať lekársku pomoc

Ak zažívate akýkoľvek z vyššie uvedených problémov, alebo ak vaše menštruačné cykly spôsobujú výrazné obmedzenie vo vašom každodennom živote, je dôležité vyhľadať lekársku pomoc. Lekár môže určiť príčinu vašich problémov a odporučiť vhodnú liečbu, aby sa zlepšila vaša kvalita života a zdravie.

Oddialenie menštruácie - a prípadné riziká, výhody či nevýhody

Mnohé ženy sa zaujímajú o možnosti, ako svoju menštruáciu oddialiť, najmä ak sa chystajú na dovolenku, športové súťaže, alebo ak prežívajú intenzívne predmenštruačné symptómy. Otázka bezpečnosti a efektivity takýchto opatrení je preto nesmierne dôležitá.

Oddialenie menštruácie: Áno alebo nie?

Oddialenie menštruácie, niekedy označované ako manipulácia s menštruačným cyklom, môže byť zaujímavou možnosťou pre mnohé ženy. Je dôležité vedieť, že ak to váš lekár považuje za bezpečné, možno to urobiť pomocou hormonálnej antikoncepcie. 

Všeobecne platí, že nie je možné menštruáciu oddialiť prirodzenou cestou a neexistujú dôkazy, že konzumácia určitých potravín by mohla zabrániť príchodu menštruácie.

Teoretické výhody oddialenia menštruácie

  • Môže zlepšiť kvalitu života počas dôležitých udalostí alebo aktivít.
  • Pomáha vyhnúť sa nepríjemným symptómom spojeným s menštruáciou, ako sú bolesti, náladovosť alebo migrény.
  • Pri niektorých zdravotných stavoch, môže poskytnúť úľavu od symptómov.

Nevýhody oddialenia menštruácie

  • Každý organizmus reaguje na hormonálne zmeny inak, takže výsledok nie je zaručený.
  • Hormonálna antikoncepcia môže mať vedľajšie účinky, ako sú nevoľnosť alebo nečakané prielomy krvácania.

Často sa stáva, že ženy po oddialení menštruácie zažívajú nasledovné ťažkosti:

  • Menštruácia je mimoriadne bolestivá a silná, často bez predchádzajúcich podobných skúseností.
  • Cykly sa stávajú nepravidelnými, mení sa ich dĺžka.
  • Pociťujú nadmerné nafúknutie pred príchodom menštruácie.
  • Cítia tlak a bolesť v podbrušku počas obdobia odkladu.
  • Vyskytnúť sa môže obmedzenie bežných aktivít a symptómy predmenštruačného syndrómu (PMS).
  • Objaviť sa môže bolesť hlavy alebo migréna.

Tieto príznaky sú medzi ženami pomerne časté a môžu negatívne ovplyvniť ich každodenný život.

Ako oddialiť menštruáciu

Medzi možnosti, ako oddialiť alebo zastaviť menštruáciu, patrí užívanie kombinovanej antikoncepčnej pilulky, ktorá obsahuje umelé verzie hormónov estrogénu a progesterónu. 

Používanie vaginálneho krúžku je ďalšou možnosťou, kde prístroj vydáva nízke dávky týchto hormónov. Kontinuálne užívanie hormonálnej antikoncepcie bez sedemdňovej prestávky môže menštruáciu oddialiť, hoci nie je zaručené, že nedôjde k prielomovému krvácaniu. 

Pri rozhodnutí o oddialení menštruácie je nevyhnutná konzultácia s odborníkom na ženský cyklus, ktorý dokáže poskytnúť personalizované odporúčania a upozorniť na možné riziká spojené s touto voľbou. 

Ako vyvolať menštruáciu

V predchádzajúcich riadkoch sme sa venovali téme oddialenia menštruácie. Avšak sú situácie, kedy ženy hľadajú možnosti, ako svoju menštruáciu vyvolať.

Vyvolanie menštruácie zahŕňa rôzne metódy, ktoré môžu stimulovať začiatok menštruačného krvácania. Tento proces sa môže uskutočniť z rôznych dôvodov, od osobných preferencií, ako napríklad želanie mať menštruáciu pred dôležitou udalosťou, až po medicínske indikácie pri určitých zdravotných stavoch. 

Ako na vyvolanie menštruácie

Vyvolanie menštruácie sa týka použitia liekov alebo prírodných metód na stimuláciu alebo indukciu menštruácie. Môže to zahŕňať užívanie hormonálnych liekov, ako sú perorálne antikoncepčné pilulky alebo progestíny, alebo využitie prírodných doplnkov a bylín.

Hormonálna metóda znamená, že lekár môže predpísať krátky cyklus hormonálnej liečby, najčastejšie progestínom, ktorý po ukončení stimuluje menštruačné krvácanie. Pri iných príležitostiach sa môžu použiť kombinované orálne antikoncepčné pilulky na vyvolanie menštruácie.

Dôvody na vyvolanie menštruácie

Dôvody na vyvolanie menštruácie môžu byť rôzne, vrátane nepravidelných cyklov, hormoneálneho nerovnováhy, prípravy na medicínske procedúry, alebo jednoducho osobnej preferencie mať menštruáciu v konkrétnom čase.

Aké sú riziká vyvolania menštruácie

Zdravotné riziká: Pred začatím akéhokoľvek spôsobu vyvolania menštruácie je dôležité konzultovať sa s lekárom, aby sa predišlo potenciálnym zdravotným rizikám.
Hormonálne zmeny: Hormonálne metódy môžu spôsobiť zmeny v hormonálnom profile tela, čo môže mať vedľajšie účinky.
Vedľajšie účinky: Uvedenie tela do hormonálneho cyklu môže priniesť vedľajšie účinky, ako sú nálady, bolesti hlavy, alebo nepravidelné krvácanie.
Riziko neúspechu: Nie je zaručené, že všetky metódy vyvolania menštruácie budú úspešné pre všetkých jednotlivcov.

Injekcie na vyvolanie menštruácie

Hoci sú bežnejšie orálne formy hormonálnej liečby, v niektorých prípadoch môže lekár odporučiť injekčné metódy, ako sú antikoncepčné injekcie alebo injekcie progestínu, na vyvolanie menštruácie. Tieto metódy by mali byť používané len pod lekárskym dohľadom a po dôkladnej diskusii o potenciálnych rizikách a výhodách.

Pred akýmikoľvek pokusmi o vyvolanie menštruácie je kľúčové poradiť sa s odborníkom na gynekológiu alebo s primárnym poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, aby sa zabezpečila bezpečnosť a efektivita zvolenej metódy.

Ako predĺžiť alebo skrátiť menštruáciu

Predĺženie alebo skrátenie menštruačného cyklu je často predmetom záujmu mnohých žien, ktoré hľadajú spôsoby, ako lepšie kontrolovať alebo prispôsobiť svoje menštruačné cykly svojim osobným potrebám alebo životnému štýlu. 

Je dôležité poznamenať, že akýkoľvek zásah do menštruačného cyklu by mal byť konzultovaný s lekárskym odborníkom, aby sa predišlo potenciálnym zdravotným rizikám. Nižšie sú niektoré metódy a opatrenia, ktoré môžu ovplyvniť dĺžku menštruácie.

Ako predĺžiť menštruáciu

Predĺženie menštruácie nie je bežne požadované a zvyčajne neexistujú špecifické metódy. Vo všeobecnosti, ak má žena dlhšie trvajúce menštruačné problémy, môže to byť dôvod na vyšetrenie gynekológom pre možné zdravotné problémy.

Ako skrátiť menštruáciu

Hormonálna antikoncepcia: Jednou z najčastejšie používaných metód na reguláciu alebo skrátenie menštruácie je použitie hormonálnej antikoncepcie, ako sú kombinované orálne antikoncepčné pilulky, vaginálne krúžky alebo hormonálne náplaste. 

Fyzická aktivita: Pravidelná fyzická aktivita môže pomôcť regulovať menštruačný cyklus a potenciálne skrátiť dĺžku menštruácie.

Dostatočný príjem vody a zdravá strava: Udržiavanie hydratácie a vyvážená strava bohatá na železo a vitamíny môže tiež prispieť k regulácii menštruácie.

Bylinky: Niektoré bylinky a doplnky, ako je Vitex (mníšsky korenie), sú známe tým, že môžu ovplyvňovať hormonálne hladiny a potenciálne skrátiť menštruáciu. Vždy sa poraďte s lekárom pred ich užívaním.

Menštruačná hygiena a starostlivosť

Práve správna hygiena a vhodná starostlivosť o intímne partie počas menštruácie môžu výrazne ovplyvniť pohodlie ženy, ako aj jej fyzické a psychické zdravie. Na trhu existuje široká škála menštruačných pomôcok navrhnutých tak, aby vyhovovali rôznym potrebám a preferenciám. 

Prehľad menštruačných pomôcok: výhody a nevýhody

Menštruačné pomôcky možno rozdeliť do niekoľkých kategórií:

Vložky: Dostupné sú jednorázové aj opakovane použiteľné varianty. Jednorázové vložky sú pohodlné pri cestovaní, zatiaľ čo opakovane použiteľné látkové vložky sú ekologickejšou alternatívou.

Výhodou je jednoduchosť použitia a žiadne riziko syndrómu toxického šoku (TSS). Nevýhodou môže byť pocit nepohodlia u niektorých žien a vplyv na životné prostredie pri jednorázových vložkách.

Tampóny: Taktiež existujú jednorázové a viacnásobne použiteľné verzie. Mnohé ženy dávajú prednosť tampónom pre ich diskrétnosť a pohodlie pri športovaní.Sú diskrétne a vhodné pre aktívny životný štýl. 

Medzi nevýhody patrí riziko TSS a potreba častejšej výmeny v porovnaní s menštruačnými kalíškami.

Menštruačné kalíšky: Silikónové alebo gumové kalíšky, ktoré sa vkladajú do vagíny na zachytávanie menštruačnej krvi. Sú opakovane použiteľné, čo z nich robí ekonomickú a ekologickú voľbu. 

Ponúkajú dlhú dobu použitia (až 12 hodín) a sú ekologickou voľbou. Začiatočníčky však môžu mať problémy s ich správnym zavedením a vybraním.

Menštruačné nohavičky: Medzi dostupné menštruačné pomôcky patria aj inovatívne menštruačné nohavičky, ktoré predstavujú pohodlnú a ekologickú alternatívu pre ženy. Tieto špeciálne navrhnuté nohavičky obsahujú absorbčné vrstvy, ktoré efektívne zachytávajú menštruačnú krv, a zároveň poskytujú ochranu proti pretečeniu. 

Sú ideálnou voľbou pre ženy, ktoré hľadajú spoľahlivé, pohodlné a opakovane použiteľné riešenie pre riadenie svojej menštruácie. Menštruačné nohavičky sú dostupné v rôznych štýloch a absorpčných kapacitách. Môžu predstavovať trochu väčšie počiatočné náklady, možno ich však používať približne 2 roky.

Tipy na udržiavanie menštruačnej hygieny a starostlivosti o intímne partie

  • Menštruačné pomôcky by sa mali meniť aspoň každých 4-8 hodín, v závislosti od intenzity krvácania, aby sa predišlo riziku infekcií.
  • Intímne partie by sa mali umývať aspoň raz denne čistou vodou alebo jemným, pH neutrálnym mydlom.
  • Udržiavanie sucho v intímnej oblasti je kľúčové na predchádzanie rastu baktérií.
  • Pri opakovane použiteľných pomôckach je dôležité voliť materiály, ktoré sú priedušné a spôsobujú alergické reakcie.

Menštruácia a životný štýl

Menštruácia je proces, ktorý sprevádza ženy počas veľkej časti ich dospelého života, a jej prítomnosť môže mať významný vplyv na rôzne aspekty ich každodenného fungovania.

Vplyv stravy na menštruáciu

Zdravá strava a pravidelné cvičenie môžu pozitívne ovplyvniť nielen celkové zdravie, ale aj priebeh a príznaky menštruačného cyklu. Určité potraviny môžu pomôcť zmierniť bolesti, kŕče a iné nepríjemné symptómy PMS. 

Napríklad, potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ako sú ryby a chia semienka, alebo potraviny s vysokým obsahom hořčíka, ako sú tmavá čokoláda a avokádo, môžu poskytnúť úľavu. 

Pri svojom stravovaní sa sústreďte na základné piliere ako sú energetická dostupnosť, kvalita potravín a správny prístup k makroživinám. Táto téma je však tak komplexná, že by si zaslúžila svoj vlastný článok.

Kúpanie počas menštruácie

Počas menštruácie sa mnohé ženy vyhýbajú nielen plávaniu, ale aj iným športovým aktivitám kvôli obavám z nepríjemných situácií, ktoré môžu byť častým spoločníkom ženského cyklu. Avšak nechcete sa predsa len obmedzovať a chcete si užívať tréning alebo zaslúženú dovolenku bez obáv.

Plávanie s tampónom v skutočnosti nie je ničím výnimočné a neprináša žiadne špeciálne rozdiely oproti bežnému noseniu tampónu. Rozdiel pocítite najmä v potrebe zvýšenej hygieny. Ak plánujete ísť na tréning alebo vás čaká dovolenka pri mori, je dobré mať so sebou intímne obrúsky s vhodnou kyslosťou, teda pH.

Kyslosť je kľúčovým faktorom pre zdravie vašej pošvy a súvisí aj s používaním tampónov počas plávania. Chlórovaná voda alebo voda všeobecne môže obsahovať množstvo baktérií a látky, ktoré môžu narušiť pH vašej pošvy.

Používanie tampónu pri plávaní samo osebe nepredstavuje riziko, ak dodržiavate hygienické zásady. To zahŕňa používanie intímnych obrúskov, častejšie menenie tampónov a aplikáciu čistej vložky ihneď po sprche v plavárni.

Ak máte obavy z používania klasických tampónov pri plávaní, existuje aj alternatíva v podobe špeciálnych menštruačných kalíškov alebo tampónov určených na plávanie. Tampóny určené na plávanie aj bežné tampóny sú vhodné aj pre dievčatá, ktoré ešte nemali pohlavný styk.

Tip: Plávanie má veľa benefitov, bez ohľadu na to, či máte periódu.  Poznáte výhody plávania a ako plávať efektívne - nielen pre chudnutie a zdravie?

Menštruácia a cestovanie

Cestovanie počas menštruácie môže priniesť určité výzvy, avšak s vhodnou prípravou a plánovaním sa dajú tieto prekážky ľahko prekonať. Dôležité je vopred si zbaliť dostatok menštruačných pomôcok, ako aj prípadné prostriedky na zmiernenie kŕčov alebo bolesti. Ďalej je dobré zvážiť výber vhodného oblečenia pre komfort a diskrétnosť, aby menštruácia čo najmenej ovplyvňovala plány na výlety a dobrodružstvá.

Menštruácia a sex

Menštruácia nemusí byť prekážkou v intímnom živote, pokiaľ ide o fyzickú blízkosť medzi partnermi. Komunikácia a porozumenie sú kľúčové pri zvládaní tejto časti menštruačného cyklu. Pre niektoré páry je intimita počas menštruácie je pre nich úplne prirodzená, zatiaľ čo iní môžu uprednostniť iné formy blízkosti. 

“Ženy, ktoré trpia bolesťou počas sexuálneho styku v rôznych fázach svojho menštruačného cyklu, môžu pocítiť úľavu pri sexe počas menštruácie.”, hovorí Rachel Peragallo Urrutia, MD, odborná asistentka všeobecného pôrodníctva a gynekológie na University of North Carolina. 

Iná odborníčka, licencovaná sexuálna terapeutka Vanessa Marin poznamenáva, že  menštruačný sex prináša ďalší, často prehliadaný benefit: môže pozitívne vplývať na vašu schopnosť znášať bolesť. 

Menštruácia sama osebe môže u niektorých žien zvyšovať toleranciu voči bolesti, a keďže sex stimuluje uvoľňovanie endorfínov - tzv. hormónov šťastia, ktoré zároveň zvyšujú prah bolesti, menštruačný sex môže byť účinným spôsobom, ako zmierniť bolesti hlavy, menštruačné kŕče a iné nepohodlie spojené s týmto obdobím.

Môžem počas menštruácie otehotnieť? Riziká menštruačného sexu

Sex počas tohto obdobia prináša určité riziká. Krčok maternice je v tomto čase viac otvorený, čo zvyšuje riziko infekcie. Zvyčajne je pošvové prostredie kyslé a poskytuje tak lepšiu ochranu proti baktériám. Menštruačná krv však zvyšuje pH hodnotu, čím uľahčuje prežitie baktérií.

Riziko prenosu iných chorôb, vrátane HIV a ďalších pohlavne prenosných infekcií, je tiež vyššie. Preto je dôležité dobre poznať svojho sexuálneho partnera a počas menštruácie je vhodné používať kondóm.

Odporúča sa tiež ochrana kvôli možnosti otehotnenia, aj keď je počas menštruácie menej pravdepodobná, ale nie je vylúčená. Spermie môžu v ženskom tele prežiť až tri dni. Ak sa koniec menštruácie prelína so začiatkom ovulácie, tehotenstvo je skutočne možné.

„Každá žena, ktorá má ovulačný menštruačný cyklus, môže otehotnieť. Je dokázané, že v mladšom veku je vyššia pravdepodobnosť otehotnenia a klesá s narastajúcim vekom ženy, kedy pribúdajú anovulačné cykly. U žien s nepravidelným cyklom je vyššie riziko otehotnenia počas končiacej menštruácie než u ženy s pravidelným 28-dňovým menštruačným cyklom a ovuláciou na 14-ty deň,“ vysvetľuje MUDr. Štefan Novysedlák, primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Nemocnice Svet zdravia Žiar nad Hronom.

Hygienické zásady pri pohlavnom styku počas menštruácie

Pri vzájomných intímnostiach počas menštruačného cyklu je dôležité dbať na zvýšenú osobnú hygienu oboch partnerov. Pred a po milostných hrách je vhodné osprchovať sa. Nezabudnite tiež na použitie špeciálneho mydla určeného pre intímne partie. Tieto kroky prispievajú k pohode a prevencii možných infekcií.

Prvá menštruácia (menarché) a čo očakávať

Prvá menštruácia, známa aj ako menarché, je dôležitým míľnikom v živote každého dievčaťa, označujúcim prechod z detstva do puberty a začiatok reprodukčného obdobia. Tento moment prichádza zo širokou škálou fyzických a emocionálnych zmien, ktoré môžu dievčatá prekvapiť, ak nie sú na ne pripravené. 

Menarché obvykle nastáva v rozmedzí veku od 9 do 15 rokov, pričom priemerný vek sa líši v závislosti od genetických faktorov, životného štýlu a celkovej fyzickej kondície. 

Je úplne normálne, že prvé menštruácie môžu byť nepravidelné a môžu trvať niekoľko mesiacov, kým sa cyklus stabilizuje. Menštruačná krv môže mať rôznu intenzitu a farbu, čo je tiež bežná časť procesu adaptácie tela na novú hormonálnu rovnováhu.

Dôležitá je komunikácia a informovanosť

Dievčatá a ich rodičia by mali byť informovaní o tom, čo považovať za normálne a kedy je vhodné vyhľadať lekársku pomoc, najmä ak menštruácia spôsobuje výrazné bolesti, je príliš ťažká alebo sa neobjaví do veku 16 rokov.

Pri príprave na menarché je dôležitá otvorená komunikácia medzi rodičmi a dieťaťom, ktorá môže pomôcť zmierniť obavy a poskytnúť uistenie. Rozprávanie o tom, čo očakávať, ako správne používať menštruačné produkty a ako sa starať o svoje telo počas menštruácie, je kľúčové pre budovanie sebavedomia a pozitívneho vzťahu k vlastnému telu.

V tejto etape je tiež dôležité zdôrazniť význam osobnej hygieny a zdravého životného štýlu, ktoré môžu prispieť k pohodlnejšiemu priebehu menštruačného cyklu.

Tehotenstvo a menštruácia

Tehotenstvo je jedným z najvýznamnejších období v živote ženy, ktoré prináša niekoľko zmien v jej tele, vrátane zastavenia menštruácie. Počas tehotenstva dochádza k mnohým hormonálnym zmenám, ktoré majú za úlohu podporiť rast a vývoj plodu. 

Jedným z prvých signálov tehotenstva je práve vynechanie menštruácie, ktoré môže byť sprevádzané ďalšími symptómami ako nevoľnosť, zväčšenie prsníkov či zvýšená únava.

Vplyv tehotenstva na menštruáciu

Počas tehotenstva dochádza k prudkému zvýšeniu hladiny tehotenských hormónov, najmä progesterónu a estrogénu, ktoré zabraňujú ovulácii a tým aj menštruácii. Vlastne sa dá povedať, že menštruácia je počas tehotenstva prirodzene "odložená", keďže telo sa pripravuje na udržanie a výživu rastúceho plodu.

Po pôrode - dojčenie a menštruácia

Po pôrode sa ženské telo začne pomaly vracať do predtehotenského stavu, čo zahŕňa aj obnovenie menštruačného cyklu. U žien, ktoré nedojčia, sa menštruácia obvykle objaví šesť až osem týždňov po pôrode. 

Na druhej strane, dojčenie môže oddialiť návrat menštruácie ešte dlhšie, v niektorých prípadoch sa môže vrátiť až po skončení dojčenia, v dôsledku vysokých hladín prolaktínu, hormónu podporujúceho tvorbu mlieka, ktorý tiež potláča ovuláciu.

Treba však podotknúť, že dojčenie nie je spoľahlivá antikoncepčná metóda. Pred nástupom menštruácie dochádza k ovulácii, čo znamená uvoľnenie zrelého vajíčka. A to sa môže udiať aj počas dojčenia.

Menopauza a menštruácia

Menopauza je prirodzeným obdobím v živote každej ženy, ktoré označuje koniec reprodukčného obdobia. Tento prechod nie je okamžitý. Ženy vo veku medzi 40. až 50. rokom života najprv vstupujú do fázy známej ako perimenopauza, ktorá môže trvať niekoľko rokov. 

Počas tejto doby začnú ženy pozorovať zmeny v menštruačnom cykle, ktoré môžu byť nepravidelné a nepredvídateľné. 

Menopauza sa potom formálne diagnostikuje po 12 po sebe idúcich mesiacoch bez menštruácie. V priemere vo veku 45 až 58 rokov.

Menštruácia a menopauza: Čo očakávať

Vstup do perimenopauzy sa prejavuje nepravidelnými menštruačnými cyklami. Menštruácia môže byť silnejšia alebo slabšia, dlhšia alebo kratšia. Mnohé ženy začnú pociťovať intenzívnejšie predmenštruačné symptómy alebo nové symptómy, ako sú návaly tepla a nočné potenie.

Definitívnym znakom menopauzy je úplné zastavenie menštruačného cyklu. Toto obdobie prichádza s vlastnou sadou výziev, vrátane fyzických a emocionálnych zmien. 

Okrem ukončenia menštruácie môžu ženy zaznamenať zmeny v hmotnosti, textúre kože a celkovom zdravotnom stave.

Ako si poradiť s príznakmi menopauzy

Ak váš lekár potvrdí, že ste v menopauze, môže vám predpísať hormonálnu terapiu. Tá môže byť užitočná na kontrolu niektorých symptómov spojených s menopauzou, ako sú návaly tepla a vaginálna suchosť. Rovnako dobre vedia pomôcť aj niektoré byliny, či výživové doplnky.

Udržiavanie vyváženej stravy, pravidelné cvičenie a dobré spánkové návyky môžu pomôcť zvládnuť niektoré symptómy menopauzy.

Hovoriť o svojich skúsenostiach a pocitoch s inými, či už s priateľmi, rodinou alebo v rámci podporných skupín, môže poskytnúť dôležitú emocionálnu podporu.

Menopauza je zásadným obdobím v živote ženy, ktoré môže priniesť rôzne výzvy, ale tiež príležitosti pre nový začiatok a sebapoznávanie. Kľúčom je prístup k tomuto obdobiu s otvorenosťou a prijatím, pričom vyhľadávanie informácií a podpory môže výrazne pomôcť pri navigácii touto zmenou.

Zaujímavé fakty o menštruácii

Keď už si myslíte, že o menštruácii viete všetko, prinášame vám ešte niekoľko prekvapujúcich faktov o vašej perióde:

  • Celkovo ženy strávia približne 10 rokov svojho života menštruáciou, čo predstavuje okolo 3 500 dní krvácania. 
  • Zaujímavosťou je, že v zimných mesiacoch môžu ženy zažívať dlhšie, silnejšie a bolestivejšie menštruácie v porovnaní s letnými mesiacmi.
  • Ženy v západnej spoločnosti zažívajú menštruáciu približne 450-krát počas svojho života. 
  • Oproti tomu, v pravekej dobe sa odhaduje, že ženy menštruovali len okolo 50-krát. Podobne aj v dnešných poľnohospodárskych spoločnostiach je frekvencia menštruácie nižšia, v priemere asi 150-krát za život.
  • Priemerná žena počas svojho života použije asi 11 000 tampónov, z ktorých by bolo teoreticky možné postaviť menší dom.
  • Podľa štúdie profesora Pinea z anglickej Univerzity v Hertfordshire, ženy míňajú viac peňazí 10 dní pred menštruáciou, čo môže byť považované za terapiu predmenštruačného syndrómu.
  • Zaujímavý je aj fakt, že počas menštruácie môžu ženy prejavovať podobné premýšlanie ako muži, keďže pokles hladiny estrogénov môže dočasne zvýšiť tzv. "mužské kognitívne schopnosti", napríklad v oblasti priestorového myslenia.

  • V roku 1946 Walt Disney vytvoril 10-minútový vzdelávací film s názvom „The Story of Menstruation“ (Príbeh menštruácie), kde je údajne po prvýkrát vo filme použitý termín „vagína“.

Na záver, je dôležité pripomenúť, že zdravá a prirodzená menštruácia by nemala byť bolestivá, príliš silná, dlhotrvajúca alebo nepravidelná. Ak sa však s takýmito problémami stretávate, je dôležité poradiť sa so svojím gynekológom, aby ste objasnili možné príčiny.

Záver

V tomto komplexnom prehľade sme sa ponorili do sveta menštruácie, skúmali sme rôzne aspekty a výzvy, ktoré prináša na rôznych etapách života ženy. Od prvých znakov menarché, cez vplyvy stravy a cvičenia, až po prechod cez tehotenstvo a nástup menopauzy, poskytli sme ucelený pohľad na tento prirodzený proces.

Predstavili sme rôzne menštruačné pomôcky, ako sú vložky, tampóny, menštruačné kalíšky a menštruačné nohavičky, aby ste mohli zvážiť ich prednosti a slabiny. Okrem toho sme poskytli praktické tipy na udržiavanie menštruačnej hygieny a poradili, ako zvládať vplyv menštruácie na životný štýl, cestovanie a intímne vzťahy.

Dúfame, že tento článok vám poslúži ako podporný zdroj, povzbudí ženy, aby ste prijali svoje telo, komunikovali o svojich potrebách a žili plnohodnotný život bez obmedzení, ktoré by menštruácia mohla priniesť. 

Nech je vaša cesta s menštruáciou akokoľvek rozmanitá, nezabudnite, že ste v tom nie samé a že menštruácia je prirodzenou a zdravou súčasťou života.

 

O autorce článku
Mgr. Radka Žiaková, Obsahová špecialistka z PoctiveSEO na zdravotné a odborné témy

Som magisterka sociálnych štúdií so záujmom o zdravý životný štýl. Moje vedomosti a praktické skúsenosti čerpám nielen z akademického prostredia, ale aj z neustáleho učenia a objavovania nových vecí.

Ako vyštudovaná zdravotná sestra a majiteľka zdravotného webu sa snažím s láskou a odbornosťou šíriť osvetu o zdravej výžive a životnom štýle. Zároveň skúmam nové možnosti v oblasti duševného zdravia a pohody.

Mám blízko nielen k ľuďom, ale aj k zvieratám a prírode, čo odráža môj celostný prístup k životu. Moje články ponúkajú bohatú mozaiku najnovších vedeckých poznatkov prepletených s osobnými skúsenosťami. Poskytujú čitateľom cenné informácie a inšpirujú k pozitívnym zmenám pre lepšie zdravie a celkovú pohodu.

 

Zdroje:
https://www.yourperiod.ca/normal-periods/menstrual-cycle-basics/
https://medlineplus.gov/menstruation.html
https://my.clevelandclinic.org/health/articles/10132-menstrual-cycle
https://bagniari.com/oddialenie-menstruacie-ano-alebo-nie/
https://www.mojamenstruacia.sk/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1521693415002266
https://bagniari.com/proc-az-90-zen-trpi-pms/
https://www.womenshealthmag.com/sex-and-love/a19984883/sex-during-periods/
https://najmama.aktuality.sk/clanok/51RFfmK/milovanie-pocas-menstruacie-mozem-otehotniet-kedy-sa-sanca-zvysuje-podla-lekara/
https://www.womenshealthmag.com/sex-and-love/a19984883/sex-during-periods/

Článok sme pre vás pripravili v spolupráci s PoctiveSEO.

Späť na prehľad

Mohlo by vás zaujímať...

Objednať FEMINUS

 
Balenie na mesiac (60 tabliet)

Balenie na mesiac (60 tabliet)

Doprava zdarma

Doprava zdarma

Garancia spokojnosti alebo vrátenia peňazí

Garancia spokojnosti alebo vrátenia peňazí

 

Jednorazový nákup

 
Jednorázový nákup
Jednorazový nákup
€23 za celé balenie

Pravidelný mesačný odber

Doprava zadarmo
Jednorázový nákup
Pravidelne na vašu adresu - kedykoľvek zrušíte
€23 €20,70 za celé balenie Každý mesiac ušetríte €2,30

Otázky a odpovede

Pre koho je FEMINUS vhodný?+

Produkt FEMINUS je určený pre všetky ženy, ktoré trápia nepríjemné príznaky menopauzy alebo zvýšená únava a nedostatok energie. Mladším ženám pomáha najmä zmierniť predmenštruačný syndróm, zvyšuje im energiu, vitalitu a libido. U žien v období menopauzy zase znižuje nepríjemné príznaky klimaktéria ako je nekvalitný spánok, časté návaly tepla a dodáva im energiu.

Za ako dlho pocítim prvé účinky? +

Tento fakt je veľmi individuálny. Záleží na mnohých faktoroch. Rozhodujúci je váš vek, fyzická kondícia, stravovacie návyky a pod. FEMINUS obsahuje overené látky na podporu ženskej vitality, energie a zníženie príznakov menopauzy. Podľa doterajších skúseností sa najrýchlejšie účinky dostavujú v priebehu dvoch týždňov, väčšina žien však pocíti rozdiel po jednom až dvoch mesiacoch užívania.

Prečo musím brať dve tablety denne?+

Nechceme robiť nič napoly. Aby sme mali istotu, že vám FEMINUS naozaj pomôže, musí obsahovať dostatok všetkých účinných látok v správnom pomere. Dané množstvo nie sme schopní dať do jednej tablety. Pokiaľ si zabudnete vziať tabletu ráno, hlavu si z toho nerobte, bez problému si môžete vziať večer dve tablety naraz.

Má FEMINUS vedľajšie a nežiaduce účinky? +

FEMINUS je 100% prírodný produkt, ktorý sa skladá iba z vitamínov, minerálov a extraktov z bylín. Hlavná sila produktu je predovšetkým jedinečná kombinácia týchto látok a objem, v ktorom sú obsiahnuté. Všetky zložky sú v lekárňach bežne dostupné a lekármi veľmi často odporúčané. Pokiaľ nie ste na žiadnu zo zložiek v produkte alergická, je pre vás FEMINUS úplne bezpečný.

Nemusíte sa teda obávať, žiadne vedľajšie účinky vám nehrozia.

PS: Ako takmer každý doplnok stravy je aj FEMINUS nevhodný pre tehotné a dojčiace ženy. Z dôvodu obsahu macy by nemali produkt užívať ženy s endometriózou a myomatóznou maternicou. A z dôvodu obsahu kotvičníka zemného nie je vhodný pri súčasnom užívaní liekov na riedenie krvi.

Je FEMINUS k dostaniu v lekárňach?+

Áno, doplnok stravy FEMINUS je certifikovaný štátnym zdravotným ústavom v Prahe a je bežne dostupný aj v online lekárňach v Česku a na Slovensku. Avšak tu na našich stránkach si môžete zakúpiť produkt priamo od výrobcu za najlepších podmienok as pridanou hodnotou v podobe darčekov, či zľavy za pravidelné objednávky.

O nás

Naším cieľom bolo vytvoriť kvalitný produkt a služby okolo neho, ktoré pomôžu zlepšiť alebo uľahčiť život. Produkt, za ktorý sa nikdy nebudeme hanbiť a ktorý budeme sami používať. Naším cieľom je vytvárať dlhodobých a hlavne spokojných zákazníkov. Spokojnosť kupujúceho je vždy na prvom mieste, pretože vieme, že najlepšou reklamou je vždy pozitívna recenzia alebo odporúčanie spokojného zákazníka.

Viac o nás

Hore